MANCHESTER - De Oude Dame was ziek, zwak en misselijk. Het door de griep zwaar aangeslagen Juventus leek vooraf kansloos bij Manchester United, maar het Italiaanse gelegenheidsteam bleef woensdagavond knap op de been. De Engelse ploeg behaalde niettemin de derde zege (2-1, tweede treffer Van Nistelrooy) in groep D van de Champions League en is daardoor al vrijwel zeker van een plaats in de kwartfinales.

In de aanloop naar de topper op Old Trafford was niet trainer Lippi, maar de clubarts de belangrijkste man bij Juventus. De medicus gaf Buffon, Salas, Di Vaio, Zambrotta en Birindelli begin deze week wegens de griep geen toestemming naar Engeland te reizen. In Manchester liep ook bij Thuram en Conte de koorts te hoog op. Del Piero, Iuliano en Tudor waren door blessures al niet beschikbaar.

Uitstel

De grote personele problemen verleidden Lippi, zelf ook absoluut niet topfit, tot een wanhoopspoging. Hij vroeg woensdagochtend de UEFA officieel om uitstel van de wedstrijd, maar niet voordat hij drie jeugdspelers van Juve opdracht had gegeven ijlings naar Manchester te komen. De snelle versterking was een van de redenen voor de UEFA negatief te reageren op het zeldzame verzoek van Lippi.

De Engelse tactiek was vanaf het beginsignaal duidelijk. De thuisploeg, die alleen spelmaker Veron (geschorst) moest missen, wilde 'erop en erover'. Het openingsoffensief leverde ook meteen succes op. Al in de vierde minuut verkeek invaller-doelman Chimenti zich op een kopbal van verdediger Brown, 1-0.

Vliegende schoen

Het publiek van Manchester verwelkomde de veelbesproken Beckham met een extra warm applaus. De middenvelder was na de bekernederlaag zaterdag tegen Arsenal (0-2) het middelpunt van een smakelijke rel. Coach Ferguson verwondde hem in de kleedkamer onbedoeld met een 'vliegende' voetbalschoen. Zowel coach als speler haastte zich nadien te verklaren dat van een oude of nieuwe vete geen sprake was.

Het in alle opzichten verzwakte Juventus herstelde zich uitstekend van de snelle achterstand. De middenlinie, met Davids en Nedved als gangmakers, nam de wedstrijd in handen. De verdiende gelijkmaker bleef echter uit. Met een schot op de buitenkant van de paal was Nedved het dichtste bij een doelpunt. Van Nistelrooy kwam in de eerste helft niet in scoringspositie.

Misser

De voormalige spits van PSV was na een uur wel gevaarlijk. Doelman Chimenti legde hem neer, waarna arbiter Nielsen (Den) de voordeelregel besloot toe te passen. Middenvelder Scholes schoot de bal schuin voor een leeg doel op de paal. Door die pijnlijke misser bleef Juventus lang geloven in de gelijkmaker.

Met een subtiele voetbeweging uit een gevoelige pass van Beckham verdubbelde sluipschutter Van Nistelrooy in de slotfase de marge. Dat fraaie doelpunt bleek hard nodig, omdat Nedved met een schot in de verre hoek in blessuretijd zowaar nog doel trof, 2-1.

Basel

Het 'kleine' FC Basel kwam in het andere groepsduel met Deportivo na een half uur op voorsprong. Uitblinker Hakan Yakin knalde vanaf 25 meter raak, 1-0. Daar bleef het bij, ondanks de aanvallende impulsen van Makaay in de Spaanse ploeg.

Milan

In groep C blijft AC Milan de toon aangeven. De ploeg van invaller Seedorf won thuis met 1-0 van Lokomotiv Moskou. Oud-Feyenoorder Tomasson tikte na een uur de bal in het doel, 1-0. Real Madrid trad tegen Borussia Dortmund met alle kanonnen aan, maar miste trefzekerheid in de eerste helft (1-1). De Duitse ploeg opende dankzij een rake schuiver van Koller na een half uur verrassend de score. Vlak voor de rust maakte Raul gelijk. Met zijn eerste CL-treffer voor Real Madrid besliste Ronaldo de wedstrijd, op aangeven van Zidane en met dank aan doelman Lehmann.