WOUBRUGGE - Marathonschaatser Henk Angenent wordt op dinsdag februari in de Heerenveense Thialf-hal getest of hij nog wel in vorm is om een goede 10 kilometer te schaatsen. Aanvankelijk zou de Elfstedenwinnaar van 1997 zonder tegenstander rijden, maar inmiddels heeft Angenent een sparringpartner gevonden.

Hij hoopt samen met de Fransman Cedric Michaud een acceptabele tijd op de klokken te zetten. Michaud is de huidige leider in de KNSB/Essent-marathoncompetitie.

Voor Angenent staat er veel op het spel. De nationaal kampioen op de 10 kilometer wordt door de commissie topsport van de KNSB beoordeeld of hij goed genoeg is voor deelname aan de WK afstanden, half maart in Berlijn. De keuzeheren van de schaatsbond hebben geen tijdslimiet opgegeven waaraan Angenent moet voldoen.

Selectiebeleid

Het selectiebeleid voor de WK afstanden is omstreden. Carl Verheijen, Bob de Jong en Angenent werden in november onder voorbehoud al aangewezen voor de mondiale titelstrijd. Het drietal moest in de rest van het seizoen alleen vormbehoud tonen. Europees- en wereldkampioen Gianni Romme valt nu waarschijnlijk buiten de boot, omdat hij in november onder de maat presteerde.