BARCELONA - In de nationale competitie in degradatienood, maar op het Europese toneel een hoofdrolspeler. FC Barcelona maakt het bizarste seizoen door in zijn bestaan. De koppen van de trainer en de voorzitter zijn gerold, de socios grepen in de Primera Division om de haverklap naar de zak met het witte doekje, maar in de Champions League kan de koek niet op. Barça won dinsdag voor de elfde keer op rij, een record, nu met 3-0 van Inter. Toch niet de minste van Italië.

Radomir Antic heeft bovendien alle vertrouwen in zijn Nederlandse spelers, misschien nog wel meer dan zijn voorganger Louis van Gaal. De nieuwe oefenmeester van Barça posteerde voor de belangrijke wedstrijd tegen de Italiaanse opponent behalve Kluivert, De Boer, toe aan zijn 116e Europese duel, en aanvoerder Cocu ook Overmars en Reiziger in de basis.

Antic

De Serviër kreeg geen spijt van dat besluit. Hij zat voor het eerst in zes jaar weer eens als verantwoordelijke man op de bank op het hoogste Europese niveau. Antic trainde toen Atletico Madrid, dat in de kwartfinale verloor van Ajax; inderdaad tijdens de Amsterdamse gloriejaren van Van Gaal. Bijna is hij nu met Barcelona op hetzelfde punt in het toernooi aangeland, maar dat is evenzeer de verdienste van de oud-bondscoach.

De Catalaanse ploeg kwam al na zeven minuten op voorsprong. Xavi lanceerde Saviola. De Argentijn vond een miniem gaatje tussen Toldo en de eerste paal. De Italiaanse doelman had daar best een hand of voet achter mogen krijgen. De vlugge meevaller sterkte de thuisclub. Inter, geheel in het wit gestoken, leunde zwaar op de aanvallende inbreng van Vieri, die afgelopen weekeinde zijn honderdste doelpunt maakte in de Serie A. Bonano kon hij dinsdag niet ernstig verontrusten.

Cocu

Cocu, met Xavi de heerser op het middenveld, maakte er na een half uur 2-0 van. De 32-jarige oud-PSV'er, die zaterdag in de derby tegen Espanyol ook al scoorde, schoot in de rebound raak, nadat Toldo een schot van Kluivert had tegengehouden zonder echt redding te brengen. In de tweede helft had Cocu bijna opnieuw succes. Hij kopte uit een hoekschop tegen de paal. Kluivert besliste het duel. Hij stak, zwaar gehinderd, precies op tijd een voet uit om de voorzet van Saviola tot de derde treffer te promoveren.

Inter

Inter stelde daar weinig tegenover. Of het moest frustratie zijn. Recoba uitte dat het vervelendst. De Colombiaan plantte in de slotfase zijn schoen in het gezicht van Puyol. Scheidsrechter Frisk voorkwam een dreigende lynchpartij en gaf Recoba rood. Deze nam vlug afscheid door het slachtoffer en de Zweedse arbiter de hand te schudden.

Leverkusen

Een trainer de laan uitsturen heeft niet altijd zin, zo ondervond Leverkusen. Klaus Topmöller ging zondag, Thomas Hörsten kwam. Het gewenste schokeffect bleef uit, althans tegen Newcastle United: 1-3. Sir Bobby Robson zag op zijn zeventigste verjaardag dat het met de Engelse aanvalskracht wel goed zit, ook al ontbreken Allan Shearer (geschorst) en Bellamy. Shola Ameobi (2) en Lomana LuaLua vonden de weg naar het doel van Butt ook wel. Alleen França deed iets terug voor Leverkusen.