DEN HAAG - De Amerikaanse bond wil Bart Veldkamp als coach voor het langebaanschaatsen. De Hagenaar, die aan een oriënterend gesprek in Salt Lake City een goed gevoel heeft overgehouden, heeft het aantrekkelijke voorstel in beraad.

Hij beslist binnen twee weken. Een en ander is onder meer afhankelijk van zijn andere werkzaamheden. "Even alles rustig naast elkaar leggen", zei Veldkamp dinsdagavond.

Commentator

De voormalig stayer, die de laatste jaren van zijn carrière als Belg over de ijsbanen ging, is onder andere commentator van de NOS bij de grote toernooien. Afgelopen winter stoomde hij een viertal Afrikaanse atleten, die nog nooit op schaatsen hadden gestaan, in een paar maanden tijd klaar voor een marathon over 200 kilometer. De verrichtingen waren op Tien te volgen in het tv-programma 'Kluners uit Kenia'.

US Speedskating heeft goede ervaringen met Nederlandse bondscoaches voor de allrounders. Gerard Kemkers en Bart Schouten waren er in het verleden actief. Veldkamp kan een contract ondertekenen tot Vancouver 2010. "Eerst maar eens een jaar kijken, maar in principe is het tot en met de Olympische Spelen."