MONTEGO BAY - Cricketcoach Bob Woolmer is niet vermoord maar een natuurlijke dood gestorven. De Jamaicaanse politiechef Lucius Thomas heeft dat dinsdag bekendgemaakt na onderzoek door drie buitenlandse pathologen en aanvullende toxicologische tests. "We accepteren deze bevindingen en sluiten hiermee de zaak."

De 58-jarige Woolmer, tijdens het WK in het Caribisch gebied bondscoach van de tegenvallende Pakistani, werd op 18 maart een dag nadat zijn ploeg was uitgeschakeld door Ierland bewusteloos aangetroffen in zijn hotelkamer. Hij overleed vlak daarna in een ziekenhuis. Pogingen de Brit te reanimeren mislukten.

Gokmaffia

Aanvankelijk werd gedacht dat hij was gewurgd. De eerste autopsie gaf weliswaar geen uitsluitsel, maar in het vervolgonderzoek door een patholoog-anatoom was er sprake van 'dood door verstikking'. Dat leidde tot een golf van geruchten, onder meer over de betrokkenheid van de gokmaffia.

Thomas zei in Montego Bay dat de met het onderzoek belaste politieteam (JCF) niets is gebleken van het verkopen van wedstrijden of andere onregelmatigheden. "Het Internationaal Cricket Councel noch de JCF heeft enig bewijs gevonden voor onsportief gedrag van spelers, officials of coaches."

Grondig onderzoek

Volgens Thomas heeft de JCF bij het onderzoek naar de toedracht niets aan het toeval overgelaten. Daarin paste ook het invliegen van buitenlandse deskundigen, onder meer van Scotland Yard. "We hebben er alles aan gedaan te weten te komen hoe Bob Woolmer aan zijn eind is gekomen. We kunnen niet anders concluderen dan dat zijn dood een natuurlijke oorzaak heeft. Ik hoop dat zijn vrouw en zoons, ondanks de traumatische maanden, erop vertrouwen dat de JCF zijn werk goed en grondig heeft gedaan."

In Zuid-Afrika, waar de familie woont, werd met opluchting gereageerd. "We hopen dat het dossier nu dicht gaat en dat we met rust worden gelaten voor het rouwproces", zei Woolmers weduwe Gill.

Boosheid

In Pakistan werd het nieuws met gemengde gevoelens ontvangen. Het leidde ook tot boosheid, wegens de onterechte verdenking. De gehele selectie moest in maart vingerafdrukken laten maken en dna-materiaal afstaan. Aanvoerder Inzamam-ul-Haq, die door de Jamaicaanse politie uitgebreid werd verhoord, wilde geen oude wonden openrijten. "Ik geloof niet dat gerechtelijke stappen ergens goed voor zijn. De spelers in het algemeen en ik als captain in het bijzonder zijn door een hel gegaan. Het waren verschrikkelijke dagen", aldus Inzamam, die zijn carrière na het WK beëindigde.