AMSTERDAM - Angela Merkel heeft een verzoek afgewezen om Jan Ullrich te ontmoeten. De van dopinggebruik verdachte ex-wielrenner hoopte zich via een gesprek met de Duitse bondskanselier te rehabiliteren. Een vriend en zakenpartner van Ullrich had de staf van Merkel daarom gevraagd.

Rond Ullrich hangt sinds de Tour de France van vorig jaar een sfeer van dopinggebruik. Zijn naam werd een dag voor start van de Franse wielerronde genoemd in de zaak-Fuentes.

Later trof de Duitse justitie het DNA van de Tour-winnaar uit 1997 aan in een zak bloed die in beslag werd genomen in de kliniek van de omstreden Spaanse sportarts Eufemiano Fuentes.

Riis

Ullrich's oud-ploeggenoten van Telekom bekenden vorige maand in de jaren negentig epo te hebben gebruikt. Bjarne Riis vertelde in 1996 de Ronde van Frankrijk met hulp van het verboden middel te hebben gewonnen.

Zijn teamgenoot Ullrich werd dat jaar tweede en won een jaar later de Tour. Oud-verzorger Jef D'Hont zei twee weken geleden Ullrich in de jaren negentig één keer met epo te hebben geïnjecteerd. De Duitser blijft echter volharden in zijn onschuld.