ROTTERDAM - Raemon Sluiter had in Ahoy' alle reden tot juichen, maar na zijn winst op Martin Verkerk kon er nauwelijks een lachje vanaf. Ondanks zijn pogingen zijn gevoel uit te schakelen, deed het de Rotterdammer pijn dat hij zijn maatje in hun eerste onderlinge duel op de ATP-tour een nederlaag (3-6 6-4 7-6) had toegebracht.

In tegenstelling tot Sluiter beleefde Richard Krajicek een prettige avond in Ahoy'. In zijn eerste partij in de havenstad sinds drie jaar won hij van de Spanjaard Tommy Robredo (7-6 6-7 -2). Tot opluchting van de tweevoudig winnaar van het Nederlandse evenement hield ook zijn elleboog het goed.

Hij moest zich eerder deze maand wegens klachten aan het gewricht afmelden voor de Daviscupontmoeting met Zwitserland. "Het voelt goed om hier weer terug te zijn", keek Krajicek, die volgend jaar als toernooidirecteur niet meer mee zal spelen .

Boarding

"Tijdens de wedstrijd zag ik mijn naam op de boarding staan. Ik kan haast niet geloven dat het al acht jaar geleden is dat ik hier voor het eerst gewonnen heb."

Ook Sluiter en Verkerk hopen ooit een plaats in de eregalerij te krijgen. In hun weg naar de internationale tennistop hebben de twee elkaar gevonden. Ze zijn elkaars toeverlaat in goede e n slechte tijden. Sluiter was er als eerste bij om Verkerk te troosten toen hij twee weken geleden in Arnhem de beslissende wedstrijd in de Daviscup verloor.

Vakantie

De week daarvoor genoot Sluiter met Verkerk mee toen hij in Milaan zijn eerste ATP-toernooi op zijn naam bracht. Na het Amerikaanse circuit gaan de twee op kosten van Verkerk samen op vakantie om de overwinning nog eens goed te vieren.

Ook in Rotterdam weken ze geen moment van elkaar zijde. Ze bereidden zich op de trainingsbaan en in de kleedkamer samen voor op hun onderonsje. Toen ze het Centre Court in Ahoy' betraden probeerden ze hun gevoel uit te schakelen. "Je wilt de partij professioneel benaderen, maar het blijft moeilijk", vond Sluiter. "Normaal zijn we allebei emotioneel op de baan, maar we hebben ons vanavond ingehouden."

Kater

De afgelopen week wisten Verkerk en Sluiter met een eindstrijd in Lubeck en een kwartfinale in Marseille de kater van de teleurstellende Daviscupwedstrijd weg te spoelen. Verkerk moest echter wel zijn tol betalen voor de vele partijen die hij de afgelopen weken heeft gespeeld. Hij kwam met een stijve schouder naar Rotterdammer. Met twee pijnstillers kon hij de pijn onderdrukken, maar in de partij tegen Sluiter ging de vermoeidheid toch weer meespelen.

Het servicekanon uit Alphen aan den Rijn, die Sluiter in december in de finale van de Masters versloeg, begon goed. Hij trok de eerste set overtuigend naar zich toe. Een omstreden beslissing van de scheidsrechter kostte hem uiteindelijk het tweede bedrijf.

"Dat was echt ongelooflijk", mopperde Verkerk. "Die bal was gewoon uit, dat was ook het eerste dat Raemon na afloop tegen me zei." In de derde set ging de opslag van de lange Alphenaar steeds meer happeren. Sluiter had op 5-4 al kunnen profiteren, maar wist de twee wedstrijdenpunten niet te verzilveren.

Tiebreak

In de tiebreak trok hij de partij toch nog naar zich toe. "Op vechtlust heb ik er nog een tiebreak uitgesleept, maar ik was eigenlijk op. Ik ben geen robot. Ik ga er nog eens over nadenken of ik volgende week in Kopenhagen zal spelen."

Hoewel Sluiter blij was met zijn zege in zijn 'eigen' toernooi, bleef hij ingetogen. "Het blijft moeilijk om een vriend een nederlaag te moeten toebrengen. Ik zal er wel nooit aan wennen. Hopelijk krijg ik een herkansing om met het publiek een feestje te vieren." Sluiter treft in de tweede ronde de Fin Jarkko Nieminen. Verkerk zal erbij zijn om zijn maatje aan te moedigen.