ASSEN - Het TT Circuit in Assen heeft een acuut geluidsprobleem. Door alle renovaties aan de Drentse racebaan voldoet de milieuvergunning niet meer. De komende Dutch TT (28-30 juni) ondervindt geen hinder, maar de Cupraces van de motorsportbond KNMV zijn wel de dupe.

Deze nationale races voor jeugdig talent zijn ingekort tot acht rondjes en nog maar maximaal 32 coureurs mogen aan de start verschijnen.

Exploitatie

De beperkingen zijn van tijdelijke aard, verzekerde voorzitter Jos Vaessen van het TT Circuit dinsdag bij de presentatie van de Dutch TT. "We zijn in overleg met de provincie, want er moet een oplossing komen. De exploitatie van de circuit komt anders in gevaar."

Vergunning

Hij benadrukte dat de problemen niet zijn veroorzaakt door klachten van de milieubeweging of omwonenden. "Het komt door de wijzigingen aan het circuit. We hebben de afgelopen jaren zoveel veranderd aan het terrein; de vergunning voldoet niet meer."

Vaessen deed een oproep om aangekondigde protestacties af te blazen. Een groep motorsportfanaten is van plan tijdens de TT ludiek actie te voeren in de bij het circuit gelegen wijk Baggelhuizen. "Ik hoop dat deze actievoerders inzien dat de omwonenden hier niets mee van doen hebben."

Wildcards

Acht Nederlandse wegracers hebben voor de TT van Assen, van 28 tot en met 30 juni, een wildcard ontvangen. Vijf zijn vergeven in de lichte klasse 125cc, drie in de 250cc. Dat maakt de organisatie van het motorsportevenement dinsdag bekend.

Vijf motorcoureurs debuteren in de 77e TT, de negende race van het wereldkampioenschap 2007. Ferry Stoffer, Jasper Iwema en Roy Pouw doen dat in de 125cc. Pouw is met zijn 15 jaar de jongste deelnemer. De Kerkenveldse scholier werd vorig jaar uitgroepen tot 'rookie' van het jaar.

Smees

Ronald Beitler en Mike Velthuizen maken hun debuut in de TT in de kwartliters. Hans Smees, Randy Gevers en Jan Roelofs reden al vaker in de TT, de Grote Prijs van Nederland. De 36-jarige Smees, tweevoudig Nederlands kampioen 250cc, heeft voor de vijfde keer een wildcard gekregen.

FIM

De organisatie van de TT kon Assenaar Patrick van de Waarsenburg, vorig jaar laatste in de 125cc, geen startbewijs geven. Dat speet voorzitter Jos Vaessen, maar hij kan er niets meer aan doen, zei hij dinsdag. "De motorsportbond KNMV heeft de wildcards verstrekt zonder ons te informeren. Wij hebben dus onze contacten niet kunnen aanwenden om Van de Waarsenburg alsnog aan de start te krijgen."

De bond had wel een startbewijs aangevraagd voor de coureur, maar de internationale motorsportfederatie FIM wees het verzoek af. In totaal komen tien Nederlanders in actie tijdens de TT van Assen. Joey Litjens en Hugo van den Berg zijn de vaste rijders in het WK. Ze komen beiden uit in de 125cc.