MILAAN - Wielrenner Frank Vandenbroucke heeft kort na zijn mislukte zelfmoordpoging alweer praatjes. De Belg wil weer zo snel mogelijk op de fiets stappen en terugkeren in het profpeloton. Dat zei de 32-jarige maandag in een interview met de Italiaase tv-zender La7. "Fietsen is en zal de reden van mijn bestaan blijven. Ik zal terugkomen, want uiteindelijk is er hoop en is er leven".

Vandenbroucke hertstelt in een ziekenhuis in Milaan van de verwondingen die hij vorige week woensdag opliep door zijn polsen door te snijden. De depressieve wielrenner, die zijn hoogtepunt beleefde in 1999 met winst in de klassieker Luik-Bastenaken-Luik, handelde uit wanhoop, bekende hij. Zijn vrouw Sarah wil van hem scheiden.

Opspraak

VDB was een groot wielertalent, maar kwam veelvuldig in opspraak. Onder meer door het in bezit hebben van verboden stimulerende middelen en rijden onder invloed. De Belg kwam dit seizoen nauwelijks in actie voor zijn ploeg Acqua e Sapone. Hij onderging in februari een knieoperatie, maar het herstel verliep weinig voorspoedig.

Ook zijn privéproblemen namen toe. Zijn vrouw Sarah, met wie Vandenbroucke een dochter heeft, onthulde dit weekeinde dat ze het afgelopen jaar in een hel leefde. Haar man zou voortdurend zijn toevlucht hebben genomen tot amfetaminen en cocaïne. De voormalige wielerhoop van Belgie zou ook gewelddadig zijn geweest.

Wanhopig

Vandenbroucke had begrip voor de uitlatingen van zijn vrouw: "Ook zij is momenteel wanhopig. Maar ik wil graag genezen en bewijzen dat ik niet de persoon ben die ze zegt dat ik ben. Ik wil weer hard gaan trainen en fietsen op een mij waardig niveau."