ZEIST - Met ingang van komend seizoen is in het betaalde voetbal een gedragscode voor trainers van kracht. De afdeling betaald voetbal van de KNVB en de belangenvereniging coaches betaald voetbal (CBV) werken daar deze zomer gezamenlijk aan.

"Het moet afgelopen zijn met het soms dwaze gedrag van sommige coaches langs de lijn over beslissingen van de scheidsrechter", zei directeur betaald voetbal Henk Kesler maandagmiddag in Zeist na de rustige voorjaarsvergadering betaald voetbal. "Ze doen daarmee afbreuk aan het imago van de arbitrage, aan de bedrijfstak betaald voetbal en aan hun eigen imago."

Discipline

Volgens Kesler is het de bedoeling om aan de nieuwe gedragscode ook een sanctiereglement te koppelen. "Dat zal wel moeten, anders blijft het een lege huls. De coaches dienen vanaf komend seizoen echt meer discipline te tonen in woord en gebaar. Want velen storen zich aan al dat misprijzende gedoe over bijvoorbeeld een mogelijk foutief toegekende ingooi. Daar moet een einde aan komen."

In het afgelopen seizoen zijn in de eredivisie en in de Jupiler League tijdens wedstrijden volgens de CBV achttien trainers van het veld gestuurd. Jan Reker, nog even voorzitter van de CBV en daarna algemeen directeur bij PSV, sprak maandag tijdens de algemene vergadering van een dieptepunt. Kesler was het volmondig met hem eens.

Kalmer

"We moeten voorkomen dat het er volgend seizoen 22 of 23 zijn. Met deze gedragscode mikken we op een significante afname van coaches die op de tribune dienen plaats te nemen. Ik heb ook de indruk, en ik ben zeker niet de enige, dat veel coaches zich in buitenlandse competities veel kalmer gedragen. Naar die situatie willen de KNVB en de CBV ook toewerken."

Reker nam maandag in Zeist al een voorschot op de gedragscode. Als het aan de scheidende CBV-preses ligt, die deze zomer wordt opgevolgd door Gerard Marsman, geven de coaches na afloop de scheidsrechter op het veld een hand. Een goed idee, vonden de deelnemers aan de vergadering.

Kleedkamer

"Als je nog over iets wilt discussiëren, kan dat later altijd nog in de beslotenheid van de kleedkamer ofzo", lichtte Kesler toe. "Al die kritiek is misschien wel leuk voor de media, maar de bedrijfstak schiet daar niets mee op. Ook over het competitieverloop en de play-offs moeten de coaches zich meer genuanceerd gaan uitlaten. De clubs kunnen als werkgever van de trainers hierin ook een rol van betekenis vervullen."