ALKMAAR - Voetbalclub AZ heeft beslag laten leggen op persoonlijke eigendommen van doelman Oscar Moens. Het beslag wordt opgeheven zodra de keeper loonbelasting betaalt over het bedrag dat hij voor zijn imagecontract van de DSB Groep heeft ontvangen.

Als werkgever is AZ verantwoordelijk voor de inhouding van de loonbelasting, maar het bedrag uit het imagecontract (ruim 4 miljoen euro) is door DSB overgemaakt aan Global Images, het bedrijf dat het contract tussen Moens en DSB afsloot. DSB is vorig jaar uiteindelijk door het Nederlands Arbitrage Instituut gesommeerd de betaling te doen. DSB en Moens waren lange tijd in conflict over de geldigheid van de verbintenis.

Afgelopen week heeft DSB betaald, AZ heeft nu uit voorzorg beslag gelegd. Mocht Global Images dan wel Moens nalaten de belasting te voldoen, dan lijdt de club geen schade. "In dat geval kunnen we de beslaglegging op zijn huis, bankrekening en cfk-tegoeden (pensioenfonds) omzetten in geld", aldus woordvoerder Zeijlmans van AZ. "Het gaat namelijk om een aanzienlijk bedrag, en AZ zwemt niet in het geld. Op voorhand hebben we echter geen aanleiding om te denken dat Moens zijn belastingplicht niet nakomt, maar er is nog een partij bij betrokken, Global Images."

Moens wil niet reageren. "Wij hebben geen zin via de pers te communiceren met DSB of AZ", aldus zijn zaakwaarnemer Mino Raiola.