AMSTERDAM - San Antonio Spurs heeft zondag de tweede wedstrijd tegen de Cleveland Cavaliers in de finale van de NBA gewonnen. In het eigen AT&T Center pakte de thuisclub de winst, nadat het in het vierde kwart bijna een voorsprong van 29 punten had verspeeld: 103-92.

De 31-jarige sterspeler Tim Duncan was opnieuw van grote waarde voor zijn team met 21 punten, acht assists en acht rebounds. Door de winst staat San Antonio op een 2-0 voorsprong in de best-of-sevenserie.

Vanaf de eerste minuut speelden de Spurs, die voor de vierde keer in de historie de titel kunnen winnen, een uitstekende wedstrijd en de Cavaliers konden alleen proberen de schade te beperken. Er stond geen maat op het trio Duncan, Tony Parker en Manu Ginobli.

De drie sterspelers van de Spurs waren het hele duel een plaag voor de Cavs en maakten alledrie meer dan twintig punten. De Nederlander Francisco Elson speelde ruim dertien minuten mee en leverde met zes punten en drie rebounds zijn aandeel.

LeBron James

Net als in de eerste wedstrijd was de verdediging van San Antonio ijzersterk en het lukte de Cavaliers lange tijd niet om er doorheen te komen. LeBron James probeerde het wel en maakte uiteindelijk 25 punten, maar de 22-jarige ster kreeg te weinig steun van zijn teamgenoten. Alleen eerstejaars Daniel Gibson kwam James te hulp.

Al vroeg in de eerste helft nam San Antonio het heft in handen. Na een 2-0 voorsprong voor de Cavs, verdwenen de Spurs uit het zicht. San Antonio gaf Cleveland een lesje in hogeschool basketbal en ging de pauze in met een enorme voorsprong: 58-33. Parker, Duncan en Ginobli namen 43 punten voor hun rekening.

Derde kwart

In het derde kwart gingen de Spurs door met waar ze voor de rust waren gebleven. Maar in de vierde en laatste periode toonde Cleveland ineens een teken van leven. Met Duncan en Parker op de bank, maakten de Cavaliers 21 punten, tegen vier voor de Spurs, en verkleinden de achterstand met vijf minuten te gaan tot maar negen punten.

Trainer Greg Popovich stuurde zijn sterspelers snel het veld in, waarna de drievoudig NBA-kampioen de winst nog net in San Antonio wist te houden.

De derde wedstrijd in de finale van de NBA wordt dinsdag gespeeld in de Quicken Loans Arena in Cleveland. Ook de vierde en, indien nodig, de vijfde wedstrijd, worden gespeeld in Cleveland.