HEERENVEEN - Jong Oranje mag serieus hopen op deelname aan de Olympische Spelen in 2008. Het elftal van bondscoach Foppe de Haan zette zondag een eerste stap op weg naar Peking door Israël op het Europees kampioenschap met 1-0 te verslaan. Hedwiges Maduro maakte in Heerenveen het enige doelpunt en zorgde daarmee voor een verdiende zege.

Video

In de resterende twee duels in groep A, tegen Portugal en België, heeft Jong Oranje normaal gesproken aan één overwinning voldoende voor kwalificatie. De eerste twee landen in de poule plaatsen zich. In 1952 waren de Nederlandse voetballers voor het laatst actief op de Spelen.

Voortreffelijk

"De uitgangspositie is meer dan voortreffelijk", besefte De Haan na afloop. "Vorig jaar hadden we aan vier punten genoeg om de halve finale te bereiken."

Winnen van Portugal of België is geen eenvoudige klus. Beide landen zijn grote kanshebbers voor de titel. Israël is kwalitatief minder sterk. Bovendien maakte Jong Oranje zelf ook nog niet heel veel indruk zondag, al was het lastig voetballen tegen het verdedigend ingestelde Israël. Portugal en België willen wel aanvallen.

Valreep

De Haan hechtte vooral waarde aan de uitslag. Een jaar eerder begon Nederland het EK met een nederlaag tegen Oekraïne, om zich op de valreep alsnog te plaatsen voor de halve finales en uiteindelijk het toernooi te winnen. De bondscoach van Jong Oranje wilde nu niet opnieuw in de achtervolging op andere teams. Qua resultaat slaagde De Haan in zijn opzet. "Maar er mankeerde nog wel het een en ander aan ons spel."

De 63-jarige Fries startte met een vrij verrassende basisopstelling. Hij was niet tevreden over het veldspel in de oefenwedstrijden voor aanvang van het toernooi. Tegen Israël koos De Haan voor een 4-4-2-formatie, waarbij in de voorhoede naast Ryan Babel een plaats was weggelegd voor Maceo Rigters. De speler van NAC Breda had in de voorbereiding nog geen grote rol gespeeld.

Ook de basisplaats voor Haris Medunjanin was opmerkelijk. De AZ'er maakte vorig jaar in Portugal al deel uit van de selectie, maar speelde toen nauwelijks. Nu rekende de middenvelder opnieuw niet op veel speelminuten. Tegen Israël startte hij op de linkerflank.

Weinig dynamiek

"Met drie spitsen hadden we te weinig dynamiek naar voren", onderbouwde de trainer na afloop zijn opmerkelijke omzetting. "Iedereen staat dan op zijn eigen plek. Dat is niet verrassend genoeg. Nu wilde ik met twee spitsen en twee 'hangende mensen' aan de zijkanten meer variatie. De eerste tien minuten ging dat goed, daarna minder. Medunjanin speelde op de linkerkant in een te traag tempo. Op rechts maakte Jenner een vermoeide indruk."

Hedwiges Maduro werkte een vrije trap van Royston Drenthe al in de tiende minuut achter doelman Tom Al Madon. Daarmee viel het tactische plan van Israël snel in duigen. Maar ook na het snelle doelpunt weigerde Israël, dat in de kwalificaties het sterke Frankrijk uitschakelde, de verdedigende stellingen te verlaten. Kort voor de pauze viel Ismaïl Aissati uit met een knieblessure. Hij laat maandag een mri-scan maken.

Donk

Ook na de pauze was Jong Oranje duidelijk de betere ploeg, maar ondanks de nodige mogelijkheden bleven doelpunten uit. Net als in de oefenwedstrijden bleek dat in de selectie van Nederland een echte doelpuntenmaker ontbeert, zoals die in de persoon van Klaas-Jan Huntelaar vorig jaar wel aanwezig was. Het gemis van een 'goalgetter' brak de ploeg van De Haan dankzij de treffer van Maduro en een sterke defensie niet op. "De verdediging is de grote kracht van dit elftal", zei De Haan. "Vooral Ryan Donk vind ik fantastisch. Hij is een tweede Jaap Stam en kan misschien wel beter worden."