VENLO - De Nederlandse hockeymannen hebben de driedaagse testserie tegen Zuid-Korea als winnaars afgesloten. De formatie van bondscoach Roelant Oltmans won zondag in Venlo de laatste wedstrijd overtuigend: 5-2. De eerste ontmoeting was geëindigd in een nederlaag na strafballen, de tweede werd gewonnen met 3-1.

Oranje is in voorbereiding op het EK, van 13 tot en met 27 augustus in Manchester. Komende woensdag maakt bondscoach Oltmans zijn voorlopige selectie bekend. Die zal bestaan uit 21 of 22 spelers, zei hij zondag op de radio bij Langs de Lijn. "Die spelers draaien de hele voorbereiding mee, waarna we uiteindelijk een definitieve keuze maken."

Oltmans mag achttien spelers meenemen naar Engeland, waar drie landen olympische kwalificatie kunnen afdwingen. Voorheen plaatste alleen de Europees kampioen zich voor de Olympische Spelen, dat is nu veranderd.

Peking

In voorbereiding op het Europese titeltoernooi gaat Oranje in juli nog een week naar Peking, de Chinese hoofdstad waar volgend jaar de Spelen plaatsvinden. "De perfecte locatie om ons voor te bereiden op het EK", oordeelt Oltmans. "De trainingsfaciliteiten zijn uitstekend en we komen alvast een beetje in de olympische sfeer. We spelen ook nog een oefenwedstrijd tegen China."

In de testserie tegen Zuid-Korea, die voor Oltmans bevredigend verliep, ontbrak sterspeler Teun de Nooijer. Een bewuste keus van de bondscoach: "Ik had het gevoel dat Teun tijdens de Europacupwedstrijden op zijn laatste benen liep. Teun presteert al veertien, vijftien jaar week in, week uit op topniveau. Ik geef hem nu liever rust, dan dat hij straks geblesseerd is. Ik heb liever een topfitte Teun bij het EK."