AUCKLAND - Het Zwitserse jacht Alinghi eeft ook de derde race om de America's Cup gewonnen. De uitdager staat nu met 3-0 voor tegen de boot van Team Nieuw-Zeeland. Het jacht dat als eerste vijf races heeft gewonnen, is eindwinnaar.

In de baai van Auckland hadden de Zwitsers dinsdag aan de finish nog een voorsprong van 23 seconden op de concurrent. De Alinghi kreeg zeven minuten voor de start van weerdeskundigen nuttige informatie over de te volgen koers. Daaraan dankte de bemanning de zege, vond teamlid Murray Jones. "Soms trekken we ons eigen plan, maar meestal volgen we de experts. Zij hebben meer informatie en meer tijd om die te bestuderen."

Als deze informatie niet naar de Alinghi, maar naar de Nieuw-Zeelandse deelnemers was gegaan, hadden zij gewonnen, vermoedt Jones. "Dan was het voor ons heel moeilijk geworden." Maar Team Nieuw-Zeeland verwachtte de beste wind aan de linkerzijde van het parkoers, terwijl de Alinghi met de genoemde voorkennis de rechterkant koos.

De verliezers erkenden dat de Zwitsers de betere koers hadden uitgestippeld, maar overwegen desondanks niet iets grondig te veranderen. "Ik denk niet dat het bij ons zo slecht is", aldus schipper Dean Barker. "We hebben niet de indruk dat we iets heel slecht doen."