MONTREAL - Lewis Hamilton start zondag op pole positie in de Grand Prix van Canada. Voor de jonge Brit is het de eerste keer dat hij op de eerste startplaats mag plaatsnemen. Wereldkampioen Fernando Alonso staat naast zijn jonge teamgenoot op de eerste startrij.

Het succesverhaal van Lewis Hamilton blijft maar voortduren. De jonge Brit had slechts zes kwalificaties nodig om een eerste pole positie te veroveren. Een puike prestatie van de F1-debutant, maar er was toch ook een beetje geluk voor nodig.

Teamgenoot Fernando Alonso leek tijdens zijn laatste poging namelijk hard op weg om Hamilton alsnog naar de tweede startplaats te verdringen. De wereldkampioen was de snelste in de eerste twee sectoren, maar maakte een foutje in het laatste deel. De Spanjaard verloor daardoor een halve seconde, maar was nog net snel genoeg om Nick Heidfeld op de derde plaats te houden.

Ferrari te traag

De knappe prestatie van Heidfeld in de BMW-Sauber is slecht nieuws voor Ferrari. Het Italiaanse team zag Felipe Massa en Kimi Raïkkönen op de vierde en vijfde plaats stranden. De Scuderia was bovendien bijna een volle seconde langzamer dan Hamilton.

Achter Ferrari leverden Mark Webber en Nico Rosberg mooie prestaties. Robert Kubica plaatste de tweede BMW-Sauber op de achtste plaats voor de Renault van Giancarlo Fisichella en de Toyota van Jarno Trulli. Twee rijders die opvallend beter presteerden dan hun teamgenoten.

Druk

Voor Renault-rookie Heikki Kovalainen blijft de pechreeks maar aanhouden in Canada. De jonge Fin raakte in het eerste deel van de kwalificatie meteen de muur en was daardoor al snel uitgeschakeld. Door een motorwissel verloor hij eerder ook al tien startplaatsen en dus start hij nu helemaal achteraan.

Ook Ralf Schumacher overleefde de eerste eliminatieronde niet. De Duitser werd slechts achttiende en hield enkel de Spykers van Adrian Sutil en Christijan Albers achter zich. De zwakke prestaties van Kovalainen en Schumacher betekenen wel dat hun positie binnen hun team nu nog meer onder druk komt te staan.