TILBURG - Louis van Gaal is door zijn collega's uit het betaald voetbal gekozen tot trainer/coach van het seizoen 2006/2007. Dat is zaterdag bekendgemaakt tijdens het vijfde nationale trainerscongres in Tilburg.

Van Gaal ontvangt komend seizoen, bij een van de eerste thuiswedstrijden van AZ, de bijbehorende Rinus Michels Award.

Van Gaal kreeg meer stemmen dan Ronald Koeman, Henk ten Cate en Fred Rutten. "Ik ben zeer vereerd met deze prijs", reageerde Van Gaal vanuit zijn vakantieadres. "Op de eerste plaats omdat deze Award is vernoemd naar Rinus Michels.

Op de tweede plaats omdat de uiteindelijke keuze door de vakcollega's is gemaakt. Volgens mij zijn zij de enigen die de kwaliteiten hebben om te kunnen beoordelen wie het meeste recht heeft op deze uitverkiezing."

Vier prijzen

Van Gaal greep met AZ naast vier prijzen. In de UEFA-beker werd de ploeg in de kwartfinale uitgeschakeld, de landstitel verspeelde de club in het slotduel, in de bekerfinale bleek Ajax te sterk, waarna de Alkmaarders in de play-offs nog eens verloren van de Amsterdammers.

Daardoor mist AZ deelname aan de Champions League. "Meestal gaat de Rinus Michels Award naar een coach die prijzen heeft gepakt", besefte Van Gaal. "Dat hebben we dit seizoen niet gedaan en desondanks word ik gekozen. Dat doet mij zeer veel deugd en ik wil mijn collega's daarvoor graag bedanken."

Jeugdopleiding

Voor de eerste keer sinds de invoering van de Rinus Michels Awards ging de prijs voor de beste jeugdopleiding niet naar Ajax. Ditmaal kreeg PSV de voorkeur. Michel Jansen van HHC Hardenberg werd gekozen tot amateurtrainer van het jaar.