LANGEZWAAG - Foppe de Haan heeft naar eigen zeggen geleerd van het verleden. De bondscoach van Jong Oranje zweeg zaterdag over de speelwijze en opstelling in de eerste wedstrijd op het Europees kampioenschap tegen Israël van zondag.

"Oekraïne wist vorig jaar op het EK in Portugal alles van ons. Het was te voorspelbaar, niet verrassend. Mede daardoor verloren we de openingswedstrijd met 2-1.

Nu is dat anders. Ik heb de voorbije dagen verschillende opstellingen in de media voorbij zien komen. Er klopt er geen een. Ik hou 't lekker voor me."

Het lijkt er op dat de bondscoach inspeelt op de strijdwijze van de tegenstander. "Israël voetbalt in een 4-5-1-formatie. In de achterhoede hebben ze twee grote voorstoppers.

Bij balverlies zakken ze collectief terug, om er vervolgens via de counter snel uit te komen. Voor die 'zoembuien' moeten we oppassen."

Donk

De basisopstelling zal ook afhangen van de inzetbaarheid van Ryan Donk. De verdediger van AZ verliet vrijdag het trainingskamp wegens privéomstandigheden, maar sloot zich zaterdag weer aan bij de groep.

"Hij trainde alweer aardig mee", vond De Haan. "Donk heeft toch een tikje gehad. Hij moet zondag zelf bekijken hoe hij ervoor staat en of hij kan spelen."

Stadion

Nederland maakte geen gebruik van de mogelijkheid om de dag voor de wedstrijd in het stadion van SC Heerenveen te trainen.

"Ik wilde even mijn eigen dingen doen. Dat kan beter hier bij Langezwaag dan bij Heerenveen. Dan vliegen de ballen in de tribune enzo. Dan vind ik maar niets. Bovendien voetballen de meesten van ons in de eredivisie. Ze kennen het stadion al."

Baldadig

De Haan merkt dat het toernooi gaat beginnen. "De fysiotherapeut vertelde me dat de jongens onrustiger en een beetje baldadig worden.

Dat moet ook. We zijn er klaar voor. Helemaal tevreden ben je als trainer nooit, maar ik denk dat we er goed opstaan."

Kaarten

Voor het openingsduel tussen Jong Oranje en Jong Israël zijn nog 2000 kaarten te krijgen, zo meldt een KNVB-woordvoerder.

"Die hopen we zaterdag via de verkooppunten of zondag bij het stadion kwijt te raken." Het Abe Lenstra-stadion heeft een capaciteit van 26.000 plaatsen.

Opstelling

Vermoedelijke opstelling: Waterman; Zuiverloon, Vlaar, Donk en Pieters; Aissati, Maduro en Drenthe; Jenner, Babel en Beerens.