ARNHEM - Vitesse doet een beroep op de gemeente Arnhem voor de korte termijn een krediet te verschaffen ten einde aan de verplichtingen te kunnen voldoen. Zo niet, dan vreest de club in maart onder meer de salarissen van de spelers niet meer te kunnen betalen.

Sportief en financieel gaat het nog steeds niet goed met de subtopper van weleer. Daardoor dreigen onder meer liquiditeitsproblemen. Vitesse zegt al enige tijd nog enkele jaren nodig te hebben om de balans in evenwicht te brengen. Daartoe is opnieuw de hulp van de plaatselijke overheid vereist.

De gemeente heeft het onderzoeksbueau Ernst&Young de toestand laten onderzoeken. Details zijn nog niet bekend, maar de waarschijnlijke conclusie is dat Vitesse nog wel enige tijd nodig heeft om de problemen op te lossen.

Bestuurslid en algemeen directeur ad interim Jan Snellenburg gaf maandag ook toe dat de situatie niet florissant is. Op 13 maart dient een kort geding tegen Provinciale Staten van Gelderland, om de toezegging tot huurverlaging van het Gelredome te concretiseren.

Kosten

De betreffende kosten zouden teruggebracht moeten worden van ongeveer 3 miljoen euro naar 1 miljoen. Ook dat is doorslaggevend in de overlevingskansen. Volgens Vitesse zijn daartoe toezeggingen gedaan. Mede op basis daarvan heeft de KNVB de club ook een licentie verschaft.

Verontrust

In de spelersgroep werd verontrust gereageerd. Dat de problemen zo groot waren had men niet gedacht. Woensdag speelt Vitesse ook nog een belangrijk duel tegen FC Zwolle. Bij verlies is de club, dit seizoen nog spelend op internationaal niveau, direct betrokken bij de strijd tegen degradatie.

De positie van trainer Mike Snoei is vooralsnog niet in het geding. Binnen Vitesse bestaat nog voldoende vertrouwen in hem. Ook in dat opzicht echter zijn de komende twee thuiswedstrijden van groot belang.