PARIJS - De Europese voetbalbond UEFA heeft vrijdag besloten Zweden een reglementaire 3-0-overwinning op Denemarken te geven. Het EK-kwalificatieduel werd vorige week zaterdag bij een stand van 3-3 gestaakt, nadat een Deense fan op het veld was gerend en de arbiter bedreigde.

Het tumult ontstond in de 89e minuut, toen scheidsrechter Herman Fander in de slotfase Zweden een strafschop toekende. Dat gebeurde nadat de Deen Christian Poulsen een opponent in zijn maag had gestompt.

De UEFA besloot ook dat Denemarken de komende vier interlands in een stadion op minimaal 250 kilometer buiten Kopenhagen moet afwerken. Bij de eerste daarvan, op 12 september tegen Liechtenstein, mag geen publiek aanwezig zijn. Ook kreeg de Deense bond een boete van 100.000 Zwitsers franken (circa 61.000 euro) en werd Poulsen voor drie duels geschorst.

Beroep

Door de reglementaire overwinning staat Zweden nu aan de leiding in groep F, met 18 punten uit 7 wedstrijden. Spanje staat tweede, op 3 punten. Denemarken is nu de nummer vier in de poule, met 10 punten uit 6 wedstrijden.

De Deense voetbalbond verklaarde vrijdag dat het beroep aantekent tegen de uitspraak. "Deze straf is uitzonderlijk zwaar, zeker als je 't vergelijkt met andere uitspraken in vergelijkbare situaties", sprak een hoge Deense official.