AMSTERDAM- San Antonio Spurs heeft donderdag de eerste wedstrijd in de finale van de NBA gewonnen. In het eigen AT& T Center was San Antonio de Cleveland Cavaliers de baas: 85-76.

Bij de Spurs waren sterspelers Tim Duncan en Tony Parker belangrijk voor hun team. Het tweetal had met gezamenlijk 51 punten een groot aandeel in de overwinning. De Nederlander Francisco Elson maakte in ruim vijftien minuten vijf punten en pakte zes rebounds. Door de winst staan de Spurs in de best-of-sevenserie op een 1-0 voorsprong.

Het was niet de wedstrijd van LeBron James. De 22-jarige Cavaliers-ster, in de play-offs goed voor gemiddeld bijna 26 punten, kwam niet verder dan een score van veertien. Van de zestien schoten maakte James er maar vier.

Elson

De eerste twee periodes hielden San Antonio en Cleveland elkaar redelijk in evenwicht. Bij de Spurs nam het tandem Duncan en Parker het team bij de hand en maakte 26 van de veertig punten in de eerste helft. Ook Elson leverde zijn bijdrage en maakte vijf punten en pakte drie rebounds.

De Spurs zorgden daarnaast met een ijzersterke verdediging dat Cavaliers-ster LeBron James niet tot scoren kwam. James verzilverde nul van de zeven schoten in de eerste helft. Dankzij de hulp van zijn teamgenoten ging San Antonio de kleedkamer in met een voorsprong van slechts vijf punten: 40-35.

Zenuwen

Na de pauze kwam de ploeg uit Texas, die tegen de Cavaliers op zoek is naar de vierde NBA-titel in negen jaar, veel beter op het veld. In de derde periode liep San Antonio uit naar een voorsprong van vijftien punten op de Cavs, die veel moeite hadden met hun aanval. Het team, dat in het reguliere seizoen beide wedstrijden tegen San Antonio wist te winnen, leek de zenuwen niet de baas. Het is voor de Cavaliers de eerste finale in de geschiedenis.

In de laatste twaalf minuten konden James en zijn team geen vuist maken tegen de sterk spelende Spurs. LeBron probeerde zijn team zes minuten voor het einde op sleeptouw te nemen en maakte twee driepunters op rij. De spanning in de wedstrijd leek nog even terug komen, toen de Cavs met nog twee minuten te gaan de achterstand verkleinden tot negen punten. Maar de ervaren Spurs bleven hun eigen spelletje spelen en gaven de voorsprong niet uit handen. De tweede wedstrijd in de finale van de NBA wordt zondag gespeeld in San Antonio.