PARIJS - De Servische tennisster Ana Ivanovic heeft zich donderdag als eerste geplaatst voor de finale van Roland Garros. Justine Henin wordt haar tegenspeelster. Zij heeft voor de vierde keer in haar tennisloopbaan de finale van Roland Garros bereikt.

De Belgische titelverdedigster ontdeed zich in de halve eindstrijd met twee keer 6-2 van de Servische Jelena Jankovic.

Henin won Roland Garros in 2003, 2005 en 2006. Ze speelt in de finale tegen Jankovic' landgenote Ana Ivanovic. De 19-jarige Servische versloeg de Russin Maria Sjarapova met 6-2 6-1.

Seles

Henin kan zaterdag in de voetsporen treden van Monica Seles. Zij was in 1992 de laatste speelster die in Parijs een trilogie wist te voltooien. Door de nederlaag van Sjarapova behoudt ze ongeacht het resultaat in de finale wel de eerste positie op de wereldranglijst.

Jankovic slaagde er in haar eerste halve finale op Roland Garros niet in het Henin moeilijk te maken. Ook in de vijf eerdere onderlinge confrontaties lukte dat niet. De Belgische brak in de vierde game de opslag van de Servische en legde hiermee de basis voor de winst in de eerste set.

Voorsprong

In de tweede doorgang kwam Henin al snel op een 3-1-voorsprong. Jankovic leek de spanning nog wel even terug te brengen door de servicegame van Henin te veroveren. Maar direct daarna moest de Servische haar opslag weer inleveren. Henin nam het heft daarna volledig in handen en maakte de partij op haar eerste wedstrijdpunt met 6-2 af.

"Ik had een zware strijd met haar verwacht, want dat was in alle andere wedstrijden ook het geval. Ik heb daarom vanaf het begin geprobeerd de wedstrijd te controleren. Maar ik denk dat het bij haar hard aan kwam dat ze aan het einde van de eerste set haar service zo gemakkelijk verloor", analyseerde Henin. "Maar tegen Ivanovic zal het een pittig duel worden."

Ivanovic

De 19-jarige Ivanovic kwam voor donderdag op het gravel van Parijs nooit verder dan de kwartfinales. Ze beleefde in de halve finales op het Court Philippe Chatrier een beduidend minder zware middag dan ze vooraf had verwacht.

Haar opponente Sharapova speelde een dramatische wedstrijd en 'hielp' Ivanovic met een reeks van fouten op weg naar de finale.

"Ik heb een goede wedstrijd gespeeld en weinig weggegeven", concludeerde Ivanovic na afloop. "Ik verwachtte een zware partij, maar ik heb mijn kansen gepakt. Ik wist dat ik agressief moest blijven tennissen om haar niet in haar spel te laten komen."

Eerste set

In de eerste set brak Ivanovic al direct de service van Sharapova. Daarna liep ze snel uit naar 5-1. De Russische kwam nog wel op 5-2, maar kon niet voorkomen dat Ivanovic de eerste set met 6-2 pakte.

Ook in het tweede bedrijf bleef Sharapova worstelen. Pas bij een achterstand van 5-0 wist ze een game te verzilveren. Ivanovic serveerde de wedstrijd daarna eenvoudig uit en maakte de wedstrijd in stijl af met een ace.