AMSTERDAM - Bjarne Riis wordt niet langer beschouwd als winnaar van de Tour de France in 1996. De organisatie van de Franse wielerronde schrapt de Deen van de lijst met winnaars. Riis won de ronde elf jaar geleden in het shirt van de Telekom-ploeg, maar bekende vorige maand dat hij in die periode stelselmatig gebruikmaakte van doping.

"We hebben hem van de lijst verwijderd vanwege zijn bekentenis", zegt een woordvoerder van de Tour-organisatie donderdag. "Hij kan niet langer aanspraak maken op zijn winst."

Voorlopig blijft Riis nog wel de officiële winnaar van La Grande Boucle. Alleen de internationale wielerbond UCI kan een renner zijn titel afnemen.

De bond stelde vorige maand in een reactie op de bekentenis van de Deen dat de termijn om Riis te straffen al is verstreken. Wel werd de oud-renner verzocht om de gele trui, het symbool van de Tour-zege, terug te sturen. Als de UCI alsnog beslist Riis zijn titel af te nemen, zou hij de eerste winnaar in de moderne Tourgeschiedenis zijn bij wie dat gebeurt.

Floyd Landis

Meer in de lijn van de verwachting ligt dat deze twijfelachtige eer te beurt valt aan de Tour-winnaar van vorig jaar, Floyd Landis. De Amerikaan wordt ook beschuldigd van dopinggebruik en is al weken verwikkeld in een rechtszaak om zijn onschuld aan te tonen. Volgende maand is de uitspraak in zijn zaak. Als Landis schuldig wordt bevonden, wordt hij voor twee jaar geschorst en moet hij zijn titel afstaan.

Garin

De allereerste wielrenner die dat overkwam, was Maurice Garin. Hij won de Ronde in 1904, maar werd gediskwalificeerd toen bleek dat hij een deel van het parcours per trein had afgelegd. Ook de nummers twee tot en met vier hadden zich aan die fraude bezondigd, zodat de twintigjarige Henri Cornet uiteindelijk tot winnaar werd uitgeroepen.