KORTRIJK - De Belgische justitie heeft donderdag bij invallen bij wielrenners en verzorgers in Vlaanderen en Wallonië een grote hoeveelheid verboden producten gevonden. Dertien personen werden meegenomen voor verhoor.

Dat het zou gaan om renners en verzorgers van de Belgische ploeg Quick-Step, wil justitie niet bevestigen.

Belgische media lieten echter geen twijfel bestaan over de naam van de ploeg. Het parket in Kortrijk begon in september 2006 een onderzoek op basis van informatie van de Vlaamse politicus Jean-Marie Dedecker, een oud-bondscoach in het Belgische judo. Hij uitte in het verleden zware dopingbeschuldigingen richting diverse Belgische toprenners.

Patrick Lefevere, manager van Quick-Step, bevestigde donderdagochtend een huiszoeking bij een verzorger van zijn ploeg. Hij deed dat in een officiële verklaring: "Patrick Lefevere neemt kennis van het feit dat er een huiszoeking geweest is bij één verzorger van de ploeg, voor zover hij weet", aldus de verklaring.

Vraagtekens

Lefevere was donderdag op weg naar Parijs voor een vergadering van de ProTourploegen met de organisaties van de drie grote ronden en de UCI. Lefevere stelt in de verklaring wel zijn vraagtekens bij de timing van de operatie: "Hij stelt met grote verbazing vast dat dit drie dagen voor de verkiezingen gebeurt. Kon dit misschien niet wachten tot volgende week?"

Nederlandse wielrenners

Bram Tankink, Addy Engels en Steven de Jongh, de drie Nederlandse wielrenners in dienst van Quick-Step, wisten donderdagochtend nog van niets. "Ik zit op de fiets, ik ben aan het trainen", sprak Engels. "Ik heb er nog niets van gehoord, bij mij thuis heb ik niemand gezien." Tankink had evenmin bezoek aan huis gehad, ook hij werd verrast door het nieuws. "Ik hoor er nu pas van, ik weet helemaal van niets." Steven de Jongh had ook geen huisbezoek gehad. "Ik heb tot half tien koffie gedronken en ben daarna gaan trainen."

Bij de politie-actie werden veertig agenten ingezet. "Zij zijn ingevallen op een tiental plaatsen", aldus woordvoerder Tom Janssens van het parket in Kortrijk. "Dat heeft ons veel opgeleverd. Het is voorbarig om te vermelden wie verhoord wordt en met welke wielerploeg ze eventueel banden hebben."

Boonen

Er werden evenmin details genoemd over de gevonden verboden middelen. Bij Quick-Step rijden toprenners als de Belg Tom Boonen en de Italiaanse wereldkampioen Paolo Bettini. De wielerwereld werd onlangs opgeschrikt door een reeks dopingbekentenissen door oud-renners van de ploeg Team Telekom.