BANGKOK - Bondscoach Marco van Basten was na afloop van het oefenduel tegen het zwakke Thailand (3-1) tevreden over de prestatie van zijn elftal. "Ik ben blij met de manier waarop we speelden, zeker gezien de warmte. Ik denk wel dat we meer hadden moeten scoren, dan hadden we het onszelf nog wat gemakkelijker gemaakt. Maar het is positief dat we in ieder geval zo veel kansen creëerden."

Van Basten vergeleek het duel van woensdag met de kwalificatie-interland tegen Luxemburg, die Oranje eerder dit seizoen heel moeizaam met 1-0 won. "Als je ziet hoe we nu speelden, denk ik dat we wel degelijk vooruit zijn gegaan. Natuurlijk kregen we veel vrijheid van Thailand, maar ik denk dat de spelers daar goed mee zijn omgegaan."

Teamspirit

Met de zege op Thailand kwam er een einde aan de tiendaagse oefencampagne van het Nederlands elftal in Azië. Vorige week zaterdag won Oranje in Seoul al van Zuid-Korea. "Ik vond de duels allebei interessant", aldus Van Basten. "Het was uiteindelijk een leuke trip waarin we ook andere dingen hebben gedaan dan alleen voetballen. Dat is alleen maar goed voor de teamspirit. Ik hoop dat de jongens nu een fantastische vakantie hebben."

Wesley Sneijder, een van de betere spelers, gaf aan dat het zwaar was geweest. "We kwamen snel op voorsprong. Dat was goed. Daarna probeerden we het balletje rond te laten gaan. Niet alles lukte, maar dat kwam vooral omdat de omstandigheden zwaar waren. Het was echt pittig. Mede omdat we de wedstrijd tegen Zuid-Korea ook al in de benen hadden. We zijn aan vakantie toe."

Warm

Dat vond ook Rafael van der Vaart, bij afwezigheid van onder anderen doelman Edwin van der Sar, de aanvoerder. "Het was warm. Daarom waren we niet in staat gas te blijven geven. Dat brak ons vooral de tweede helft op. Toen was het eigenlijk niets meer. We waren op. Gelukkig nu even geen voetbal. We zijn wel toe aan een beetje rust."

Jan Vennegoor of Hesselink scoorde voor de eerste keer als international. Dat deed de spits van Celtic goed. "Eindelijk één voor het Nederlands elftal. Het mag dan, met alle respect, tegen Thailand zijn gebeurd, maar hij telt wel. Ik hoop dat er meer volgen. Verder zijn we blij dat het er nu op zit. Ik heb 45 minuten gespeeld, maar heb het gevoel dat ik 120 minuten in het veld heb gestaan. Het viel niet mee in deze hitte."