PARIJS - Mooi tennis, maar geen spanning. De laatste kwartfinales van het mannentoernooi van Roland Garros werden woensdag eenzijdige vertoningen. Nadat de Serviër Novak Djokovic de Rus Igor Andrejev met drie keer 6-3 al kansloos naar huis had gestuurd, rekende de Spaanse titelverdediger Rafael Nadal zakelijk af met zijn landgenoot Carlos Moya: 6-4 6-3 6-0.

Carlos Moya won in 1998 het graveltoernooi van Parijs en werd, ondanks zijn 30 jaren, gezien als lastige opponent voor zijn jongere vriend Nadal. Beiden zijn afkomstig van Mallorca en Moya is lang het voorbeeld geweest van Nadal, die Roland Garros de afgelopen twee jaar op zijn naam schreef. Maar van het adagium 'de leerling overtreft de meester' was woensdag geen sprake meer. Nadal was Moya allang gepasseerd.

Geen moment was het spannend, woensdag, in geen van beide partijen. Djokovic en Nadal treffen elkaar vrijdag in de halve eindstrijd, op de dag dat de als eerste geplaatste Zwitser Roger Federer aantreedt tegen de Rus Nikolai Davidenko (4). Op voorhand lijkt er tussen Nadal en Djokovic evenmin een spannende partij te ontstaan, daarvoor is de Spanjaard te sterk.

Droomfinale

De droomfinale zal die tussen Nadal en Federer zijn, maar Nadal wenste woensdag uiteraard nog niet vooruit te blikken naar de eindstrijd. De 21-jarige speler sprak vol respect over de talentvolle Djokovic (20), van wie hij al eens verloor. Alleen was dat, eerder dit jaar, op hardcourt in Miami. Bij drie andere ontmoetingen, waarvan twee op gravel, was Nadal de betere.

Djokovic, die vrijdag voor het eerst in een halve finale van een Grandslamtoernooi staat, weet waar hij aan begint. "Nadal is de beste speler ter wereld op deze ondergrond, dat weet iedereen. Die keer dat ik in Miami van hem won, was het gelijk mijn beste partij ooit. Dat was haast een perfecte partij. Die wetenschap is een steun in de rug, maar ik besef ook dat vrijdag alles anders zal zijn. De omstandigheden, maar ook Nadal. Op gravel is hij een compleet andere speler."

Ongenaakbaar

Nadal verloor dit toernooi nog geen set. Hij is uit op evenaring van de legendarische Zweed Björn Borg, die Roland Garros drie keer op rij won. Hoewel Nadal vorige maand na 81 overwinningen op gravel op rij voor het eerst verloor (in Hamburg van Federer), voelt de Spanjaard zich ongenaakbaar. "Ik speel beter dan vorig jaar", oordeelde hij zelf. Djokovic is gewaarschuwd.

De Serviër weet dat hij twee partijen verwijderd is van zijn eerste Grandslamtitel ooit, maar dat is voor hem een onwerkelijk idee. "Ik kan me er niets bij voorstellen. Ik probeer het stap voor stap te bekijken. Ik weet hoe dichtbij ik ben, maar ik besef ook dat het zwaarste nog moet komen."

Verliezer Moya nam het zichzelf kwalijk dat hij het Nadal te gemakkelijk had gemaakt. "Ik speelde gewoon niet goed, dan weet je wat er gebeurt. Ik had een kans in de eerste set, toen ik hem brak. Maar toen hij de eerste set had gewonnen, werd het eenvoudig voor hem."

Nadal maakte de partij met zijn vriend Moya simpel af en is voorbereid op Djokovic, die hij niet onderschat: "Hij is een van de potentiële toekomstige wereldranglijstaanvoerders. Het heeft mij niet verbaasd dat hij zo ver is gekomen, dit toernooi."