BERLIJN - Vorig jaar won hij twee tijdritten en droeg hij enkele dagen de gele trui, maar Sergei Gontsjar kan deelname aan de Ronde van Frankrijk dit jaar vergeten.

De Oekraïner van T-Mobile wordt vanwege zijn afwijkende bloedwaarden niet opgenomen in de selectie van de Duitse ProTourploeg.

Al voor de Ronde van Italië werd Gontsjar om gezondheidsredenen een startverbod van een maand opgelegd. Manager Bob Stapleton van T-Mobile zei woensdag tegen het Duitse persbureau SID dat hij er van uitgaat dat Gontsjar volgend jaar niet meer bij zijn ploeg fietst. "We zullen nieuwe bloedmetingen doen, waarna we zullen bekijken of hij sowieso nog voor ons zal rijden."

Bekentenissen

De Duitse ploeg, voorheen Team Telekom, werd de afgelopen weken in verlegenheid gebracht door een vloedgolf aan dopingbekentenissen. Oud-verzorger Jef D'Hont ontstak de storm, waarna onder anderen toprenners als Bjarne Riis en Erik Zabel met bekentenissen van epo-gebruik kwamen.

Voordeel

T-Mobile besloot de sponsoring van de wielerploeg desondanks voort te zetten. Zelfs Rolf Aldag, de huidige sportdirecteur van de ploeg die ook epo-gebruik opbiechtte, mag blijven. "Wij kunnen hem niet voor de voeten werpen dat hij onze regels heeft overtreden", verklaarde Stapleton. "Zijn overtredingen gaan ver terug en ik geloof dat hij veranderd is. Het kan bovendien een voordeel zijn iemand in de huidige leiding te hebben die uit eigen ervaring weet hoe het dopingsysteem werkt."

'Dopingvrij'

Stapleton steekt naar eigen zeggen voor geen renner de hand in het vuur, maar hij gelooft dat de ploeg dopingvrij is. De reacties van andere wielerteams op de bekentenissen waren wisselend. "Sommige teams spraken hun support uit, sommige alleen hun zorg. En andere ploegen vreesden dat de verhalen negatieve effecten zouden hebben op hun eigen sponsoronderhandelingen."