ATLANTA - Honkballer Rick van den Hurk heeft dinsdagavond een prachtige rentree gemaakt in de Major League Baseball. De 22-jarige Veldhovenaar werd deze week weer opgeroepen voor de hoofdmacht van de Florida Marlins.

In het duel met de Atlanta Braves liet Van den Hurk slechts één opponent op de honken komen, waardoor hij aan de basis stond van de 5-1-overwinning.

Van den Hurk maakte in april zijn debuut in de Noord-Amerikaanse profcompetitie. Twee weken later werd hij alweer teruggezet naar de Minor League. De Brabander liet zich niet van de wijs brengen en zette bij een dochterclub van de Marlins, de Carolina Mudcats, goede resultaten neer.

Toen vorige week wederom een Marlins-pitcher geblesseerd raakte, kwam Van den Hurk weer in beeld bij manager Fredi Gonzalez. Als startende werper deed hij het tegen de Braves uitstekend. Pas in de zevende inning wist een opponent op de honken te komen. Op dat moment leidde Marlins al met 3-0.

Techniek

"Toen ik terug naar de Minors moest, heb ik samen met pitching coach Scott Mitchell keihard gewerkt aan mijn techniek", vertelde Van den Hurk na afloop. "Ik denk dat ik vandaag beter in de zone heb gegooid en dat ik met mijn 'fastball' het initiatief behield."

Onder toeziend oog van zijn moeder groeide Van den Hurk uit tot de held van de avond. In het Turner Field-stadion van de Braves toonde de Nederlander dat hij uitstekend kan pitchen. Daar kon zelfs de Antilliaanse superster van de Braves, Andruw Jones, niet tegenop. "Zeker de eerste vijf innings ging het heel goed", zei Van den Hurk. "Maar ik bleef me concentreren op mijn taak: Zorgen dat die kerels de honken niet zouden bereiken, zodat we de wedstrijd konden winnen."

Fastball

De Brabander leunde in het duel vooral op zijn fastball (die een snelheid van circa 151 kilometer per uur bereikte), maar had ook geregeld enig geluk. Zo werd hij enkele keren gered door subliem optreden van zijn teammaten. Vooral 'short stop' Ramirez was er mede voor verantwoordelijk dat geen enkele Braves-speler tot de zevende inning op de honken kwam. "Ik had een geweldige defensie achter me staan", erkende Van den Hurk.

Ondanks zijn eerste zege in de Major League Baseball zal de voormalige catcher van de Oosterhout Twins de komende tijd hard moeten vechten voor zijn plekje in de hoofdmacht van de Marlins. Dat hij nu in de A-ploeg zit, komt vanwege het feit dat momenteel vijf pitchers met kwetsuren kampen. Van den Hurk moet nu hopen op meer speeltijd, zodat hij zijn manager Gonzalez kan overtuigen dat hij meer kwaliteit herbergt dan sommige van zijn collega's.

Gonzalez gunde Van den Hurk in elk geval enkele positieve opmerkingen: "Hij heeft ons enkele mooie innings gegeven. Het is een bijzondere jongen."