BANGKOK - Het Nederlands elftal heeft het voetbalseizoen woensdagavond afgesloten met een 3-1 zege op Thailand. In de broeiende hitte van de Bangkok had de score gezien het krachtsverschil eigenlijk veel hoger moeten uitvallen.

De wedstrijd zal bij de spelers waarschijnlijk niet beklijven door de uitslag, die was eigenlijk niet meer dan normaal. De manier waarop het duel begon, zal iets meer indruk gemaakt hebben.

In Thailand is koning Bhumibol onwaarschijnlijk populair en aangezien hij dit jaar 80 wordt, lopen de Thai helemaal warm voor hem. Om acht uur 's ochtends en zes uur 's avonds klinkt in Thailand het volkslied en moet iedereen halt houden.

Raar

Een raar gezicht in een stad die bruist van het leven. Bovendien zijn de portretten van de koning op vrijwel elke straathoek te zien.

Voor de wedstrijd begon, was er een minuut of tien ingelast voor enkele ceremoniële plichtplegingen. De voetballers van Oranje stonden al die tijd netjes in het gelid met een brandend, geel kaarsje in de hand.

Kaars

Na het aansteken van een kaars ter ere van Bhumibol, het spelen van enkele Koninklijke lieden én een spectaculair vuurwerk, was het eindelijk tijd voor de volksliederen van beide landen.

De nummer 120 van de wereld bleek op voetballend gebied niet veel voor te stellen. De spelers van bondscoach Chanvit Poljivin hebben vrijwel allemaal een uitstekende techniek, maar ontberen de tactische discipline om daar voordeel uit te halen.

Enthousiasme

Het eerste kwartier kregen de Thai op basis van hun enthousiasme nog wel enkele kansen, maar wisten daaruit niet te scoren. Dit mede door een goede redding van doelman Henk Timmer op een inzet van spits Pipat Thonkanya. Een schot van Jakkrit Bunkham zeilde net voorlangs.

Oranje stond toen al voor. Al in de derde minuut maakte Rafael van der Vaart de openingstreffer, zijn derde goal in vier dagen.

Heitinga

Tegen Zuid-Korea maakte hij de beide doelpunten. Na een mooi steekpassje van Wesley Sneijder verschalkte hij doelman Kosin Hathairattnakool met een tegendraads schot. Vlak voor de pauze kopte John Heitinga de 2-0 binnen, na een goede corner van Sneijder.

Timmer verving in het afsluitende duel van een tiendaagse oefencampagne in Azië zijn collega Maarten Stekelenburg. Die wijziging was er één van de vier die bondscoach Marco van Basten doorvoerde ten opzichte van de wedstrijd tegen Zuid-Korea, vier dagen eerder in Seoul.

Huntelaar

Omdat Wilfred Bouma en Giovanni van Bronckhorst na die wedstrijd terug naar Europa reisden, kwamen Tim de Cler en Denny Landzaat in het basiselftal. Bovendien verving Dirk Kuijt Klaas-Jan Huntelaar in de punt van de aanval.

Tien minuten na de pauze kwam Oranje door een goal van invaller Jan Vennegoor of Hesselink op 3-0. De goal was een intikker, maar de aanval die er aan vooraf ging was schitterend.

Doorklieven

Sneijder doorkliefde door een mooie combinatie met Van der Vaart de Thaise verdediging en stelde vervolgens Vennegoor of Hesselink in staat zijn eerste goal in Oranje te maken.

Tot groot enthousiasme van de Thaise fans bracht Tawan Sripan in de 66e minuut uit een directe vrije trap de eindstand op 3-1.

Van Basten

Bondscoach Marco van Basten was na afloop van het oefenduel tevreden over de prestatie van zijn elftal ,,Ik ben blij met de manier waarop we speelden, zeker gezien de warmte."

"Ik denk wel dat we meer hadden moeten scoren, dan hadden we het onszelf nog wat gemakkelijker gemaakt. Maar het is positief dat we in ieder geval zoveel kansen creëerden.''