BANGKOK - Rafael van der Vaart is woensdagavond in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Thailand aanvoerder van het Nederlands elftal. Het is voor de speler van Hamburger SV de eerste keer dat hij de aanvoerdersband draagt in Oranje. "Een grote eer", aldus Van der Vaart.

Bondscoach Marco van Basten zei dat hij in zijn keuze voor de aanvoerder heeft gekeken naar de speler met de meeste interlands. Normaal gesproken is Edwin van der Sar captain en wordt hij bij afwezigheid vervangen door Giovanni van Bronckhorst. In de huidige selectie is Van der Vaart met 43 interlands de meest ervaren international.

Armoede

Oranje heeft zich dinsdag ontspannen en cultureel verantwoord voorbereid op de ontmoeting met de Thai. Een deel van de selectie maakte een fietstocht door de buitenwijken van Bangkok, waar ze geconfronteerd werden met een hoop armoede. "Dat heeft indruk gemaakt", zegt een woordvoerder van het team. "De internationals die erbij waren hebben het er nog veel over gehad."

Oranje start tegen Thailand in deels dezelfde opstelling als vorige week tegen Zuid-Korea (2-0 winst). De afwezige Giovanni van Bronckhorst en Wilfred Bouma worden vervangen. Bovendien speelt Dirk Kuijt waarschijnlijk in de punt van de aanval ten faveure van Klaas-Jan Huntelaar.

Opstelling

Vermoedelijke opstelling: Timmer: Melchiot, Heitinga, Mathijsen en De Cler; Landzaat, De Zeeuw en Sneijder; Van der Vaart, Kuijt en Slory.