AMSTERDAM - Danilo di Luca, die zondag de Ronde van Italië op zijn naam schreef, moet zich melden voor ondervraging in dopingonderzoek dat drie jaar geleden plaatsvond. Ook Eddy Mazzoleni en nog enkele andere Italiaanse renners moeten zich melden bij het Coni, het Italiaans Olympisch Comité. Dat schrijft de Italiaanse krant Gazetto dello Sport dinsdag.

Het Coni wilde het bericht niet bevestigen, schrijft de krant, maar liet wel weten dat deze week mededelingen worden gedaan over de zaak.

Verrassingscontroles

Het comité deed na de zeventiende etappe in de Giro verrassingscontroles bij Di Luca (Liquigas), Mazzoleni (Astana), Gilberto Simoni en Riccardo Ricco (beiden Saunier Duval) in hun hotelkamers. De resultaten van deze tests worden volgende week verwacht. "Ik hoef nergens bang voor te zijn, we praten over een zaak die een aantal jaren geleden plaatsvond", zegt Di Luca in de krant.

Het gaat om de zogeheten 'oil for drugs'-zaak. In het onderzoek werd onder meer Di Luca's relatie met de Italiaanse dokter Santuccione bekeken. Di Luca mocht vanwege zijn vermeende betrokkenheid niet starten in de Tour de France van 2004.