CALGARY - Een groot aantal schaatsers, onder wie zes Nederlanders, is in Calgary in problemen geraakt omdat hun materiaal niet met hun vlucht is meegekomen. Andrea Nuyt en Alexander Oltrop hebben sinds maandag niet kunnen trainen omdat hun schaatsen zoek zijn.

Yvonne Leever en Marieke Wijsman overkwam hetzelfde, maar zij konden beschikken over reserveschaatsen. Van Jan Bos en Ids Postma zijn de schaatsen wel, maar de fietsen niet meegekomen op de reis vanuit Salt Lake City.

De schaatsers zijn maandag met Delta Airlines naar Calgary gevlogen, voor de tweede wereldbekerwedstrijden sprint. Volgens de laatste informatie zou de bagage van de schaatsers momenteel in Denver zijn. De luchtvaartmaatschappij verwacht de vermiste goederen dinsdagavond (lokale tijd) in Calgary te hebben.

Niets te doen

"Heel vervelend, want Nuyt en Oltrop missen nu al twee dagen training in de voorbereiding op de worldcup", aldus Jan van der Hout, lid van de commissie Topsport van de KNSB. "Zij hebben ook geen fietsen, dus ze hebben helemaal niets kunnen doen." Behalve de Nederlanders zijn onder anderen ook Polen, Noren en Japanners getroffen door de verkeerd afgeleverde bagage.

De problemen deden zich voor bij meerdere vluchten. "Het gaat eigenlijk om alle vluchten die maandag van Salt Lake naar Calgary gingen. Een vliegtuig moest zelfs terugkeren omdat het problemen had. Uiteindelijk is dat toestel in San Francisco terechtgekomen. De ploeg van DSB, die 's nachts aankwam, had ook problemen omdat de fietsen niet waren meegekomen."

De enige twee Nederlandse ploegen die niet zijn getroffen door de tegenslag zijn Spaar Select en TVM. De eerste ploeg komt pas donderdag naar Canada, TVM reisde dinsdag met Delta Airlines en ondervond geen problemen. Volgens Van der Hout is de service van de Amerikaanse maatschappij ondermaats. "Ze doen er niets aan, we zijn hier hoogst ontevreden over. Dit is de officiële olympische luchtvaartmaatschappij, je moet er niet aan denken dat dit straks ook gebeurt als de ploegen vanuit Calgary naar Salt Lake City gaan voor de Olympische Spelen."

Voorheen namen schaatsers hun ijzers altijd mee aan boord om het risico op dit soort problemen uit te sluiten. Sinds de aanslagen op september in de Verenigde Staten mogen scherpe voorwerpen echter niet meer worden meegenomen door passagiers. Ook schaatsen moeten sindsdien worden ingecheckt.

/DOSSIERSchaatsen