RIJSWIJK - Op eerbiedige afstand van de traditionele topdrie leveren maar liefst zeven clubs een verbeten gevecht om de vierde positie in de eredivisie. Willem II, RKC, NAC, NEC, Roda JC, FC Utrecht en Heerenveen koesteren alle goede hoop dat ze zich als 'kampioen van de rest' voor Europees voetbal kunnen plaatsen.

Willem II staat er het best voor. De Tilburgers wonnen verrassend eenvoudig van Roda JC (5-0). De Limburgers waren al tien jaar ongeslagen bij Willem II. Het zo slecht aan het seizoen begonnen Heerenveen staat na de zege op De Graafschap (1-5) inmiddels tiende. De achterstand van de Friezen op Willem II bedraagt slechts vier punten.

Negatief doelsaldo

RKC heeft net zoveel punten als Willem II. De Waalwijkers hebben nog wel een negatief doelsaldo. De ploeg van trainer Jol won voor eigen publiek van Vitesse (1-0). De Arnhemmers haalden uit de laatste acht wedstrijden slechts een punt en bekleden de vijftiende positie op de ranglijst.

Nummer zes NAC won door treffers van Engelaar en Schreuder van Excelsior (2-1). De club uit Breda speelde ruim een half uur met tien man. Gudelj kreeg de rode kaart.

644 minuten

Nummer zeven NEC versloeg FC Twente in Enschede. Na treffers van Hesp en Hersi scoorde Polak in de 79e minuut voor FC Twente. Het was de eerste tegentreffer voor doelman Gentenaar in 644 minuten.

PSV, Ajax en Feyenoord maakten geen fout. De koploper uit Eindhoven verpulverde FC Zwolle (6-0). Topscorer Mateja Kezman scoorde driemaal. Ajax was tijdens het duel met FC Groningen al met de gedachten bij de wedstrijd van dinsdag in de Champions League tegen Arsenal. De Amsterdammers wonnen wel (2-1), Van der Meyde en Ibrahimovic scoorden. Feyenoord leidde na een half uur met 0-4 bij het slecht verdedigende AZ. Van Hooijdonk scoorde tweemaal. Vlak voor tijd bepaalde Kromkamp de eindstand.