LAUSANNE - Als het aan de evaluatiecommissie van het Internationaal Olympisch Comité ligt gaan de Winterspelen van 2014 naar Pyeongchang. Volgens de onderzoekers biedt de stad in Zuid-Korea de beste garantie op een succesvol evenement, zo melden ze in hun maandag openbaar gemaakte rapport.

De aanbevelingen, positiever dan voor Salzburg (Oostenrijk) en Sotsji (Rusland), geven Pyeongchang geen garanties. De leden van het IOC kiezen op 4 juli op het congres in Guatemala onafhankelijk van de aanbevelingen. Ze kunnen de technische adviezen van de deskundigen naast zich neer leggen.

Nieuwbouw

Zuid-Korea kreeg nauwelijks kritiek van de evaluatiecommissie. De twee andere kandidaten wel. Er zijn twijfels of de financiële middelen in Oostenrijk wel toereikend zijn. De commissie vraagt zich daarnaast af of de Russen wel in staat zijn hun plannen tot nieuwbouw van vrijwel alle accommodaties op tijd uit te voeren.

Het IOC gaf verder aan voortaan nadrukkelijk te willen letten op de gevolgen van klimaatverandering. Warmere winters en een gebrek aan sneeuw zijn factoren om rekening mee te houden. De hoogte van de olympische complexen waar sneeuw is vereist, wordt daardoor van groter belang. Net als de capaciteit voor de aanvoer van kunstmatige sneeuw.

Doping

Salzburg heeft nog een handicap, naast de lichte voorkeur van de evaluatiecommissie voor Pyeongchang. De Oostenrijkse delegatie werd recentelijk door het IOC fors beboet, naar aanleiding van een dopingzaak bij de Winterspelen van Turijn in 2006.

Vancouver

Voor de Winterspelen 2010 was Salzburg, de stad van Mozart, ook al kandidaat. Vancouver, Canada, kreeg de voorkeur, de Oostenrijkse stad speelde bij de stemming geen rol van betekenis. Nadelig voor Salzburg is ook nog eens dat meer dan de helft van de bevolking tegen het binnenhalen van het evenement is. Dit bleek uit een door het IOC gehouden enquête. Pyeongchang heeft de steun van bijna al zijn inwoners, 91 procent.

In Zuid-Korea ziet men inmiddels de stemming van het IOC met vertrouwen tegemoet. "We hebben de bevindingen van de commissie met vreugde gelezen", zei Han Seung-Soo, voorzitter van het organisatiecomité. "Men heeft onze hoge kwaliteit in alle opzichten erkend."