AMSTERDAM - De Deense fan die zaterdag de Duitse scheidsrechter Herbert Fandel op het veld aanviel tijdens het EK-kwalificatieduel met Zweden heeft grote spijt van zijn actie. De 29-jarige man bood in diverse kranten zijn excuses aan aan Denemarken, Zweden en de scheidsrechter. "Het was ongelooflijk stom van mij", zegt hij in de Zweedse krant Aftonbladet.

De supporter bestormde zaterdag een minuut voor tijd het veld uit woede over het wegsturen van verdediger Christian Poulsen en een toegewezen strafschop voor Zweden, dat daarmee de wedstrijd alsnog leek te gaan winnen.

De thuisploeg had daarvoor op knappe wijze een 3-0 achterstand omgebogen tot 3-3. Fandel floot direct voor het einde van de wedstrijd nadat hij door de fan bij de keel was gegrepen.

De Deense fan, die in Zweden woont, is ervan overtuigd dat hij in zijn vaderland gehaat wordt voor zijn aanval op de arbiter. "Wat het sentiment in Zweden is weet ik niet, hoewel ze natuurlijk wel zullen denken dat ik een idioot ben", liet hij de Deense krant Ekstra Bladet optekenen.

Bier

De man, die zondag bij zijn voorgeleiding stelde zich het incident niet te kunnen herinneren omdat hij vijftien tot twintig glazen bier had gedronken, is blij dat er niets ernstigs is gebeurd. Hij omschreef zichzelf voor de rechter als een 'slecht verliezer'. Het is nog niet duidelijk welke straf de Europese voetbalbond Uefa Denemarken oplegt voor de gebeurtenissen en wat er met de wedstrijd gebeurt.