AMSTERDAM - Kenneth Perez stuurt aan op een vertrek bij Ajax in de zomer. De 32-jarige Deen verwacht niet dat hij zich volgend seizoen alsnog in de basis kan spelen in de ploeg van trainer Henk ten Cate.

"Daarom sta ik open voor een vertrek. Dat zeg ik met pijn in het hart, maar een andere mogelijkheid zie ik niet", zegt Perez maandag in het Algemeen Dagblad.

Perez, die een jaar geleden van AZ naar Ajax werd gehaald, is door Ten Cate verteld dat hij niet in de voetbalvisie van de Amsterdamse oefenmeester past. "Mijn rol zou komend jaar hetzelfde zijn als dit seizoen. In de media gaf Ten Cate ook al aan dat hij een ander type speler zoekt, dus dan is het onbegonnen werk om je terug te vechten in de basis."

Babel

Afgelopen zomer werd Perez nog gezien als de nieuwe linksbuiten van Ajax. Ten Cate, die kort daarop Danny Blind als hoofdcoach bij de Amsterdammers opvolgde, gaf echter voor die positie de voorkeur aan Ryan Babel.

Op het middenveld was Wesley Sneijder de onbetwiste nummer 10 van Ajax. Ten Cate zei een week geleden nog dat hij in Perez meer een aanvaller ziet dan een middenvelder. Hij vond de Deen hierdoor niet de ideale opvolger van de mogelijk vertrekkende Sneijder.

Fustrerend

Perez had dit seizoen grote moeite met zijn rol als invaller. "Ik trainde elke week hard. Als je dan op zondag toch weer op de bank moet zitten, is dat gewoon moeilijk. Soms had ik daar misschien anders mee om moeten gaan, maar het is frustrerend als je aan alles merkt dat de trainer het niet in je ziet zitten. Ik heb er niet één dag met de pet naar gegooid, in ons gesprek heeft de trainer me dat ook gezegd."

Perez geeft in het AD aan het liefst in Nederland te willen blijven. Hij wil echter niet ingaan op geruchten over interesse van Feyenoord en PSV. "Over clubs zeg ik nog even niets."