EINDHOVEN - De nieuwelingen van FC Zwolle hebben zaterdagavond bij PSV een parodie op redivisievoetbal opgevoerd. In het duel zonder strijd zetten de Eindhovenaren de tegenstander te kijk zonder zich het vuur uit de sloffen te lopen.

Het werd 6-0, waar 'dubbele' cijfers, zelfs records, mogelijk waren geweest. Vooral het optreden van FC Zwolle in het eerste deel was lachwekkend. Elke bal die PSV leverde van de vleugel - en dat waren er nogal wat met Robben en Rommedahl - leverde kolderieke taferelen voor het doel van de kandidaat-degradant op. Doelman Van der Werff en zijn verdedigers tastten werkelijk op alles mis.

Desastreus

De gevolgens waren desastreus. Na 54 seconden 1-0 (Vennegoor of Hesselink), na 9 minuten 3-0 (Kezman 2x), bij rust 5-0 (Van Bommel, nogmaal Kezman). Daarna schakelde PSV een versnelling terug, zonder overigens ooit in de hoogste te hebben gespeeld. De ontmoeting werd daardoor saai. Alleen Robben scoorde nog, 6-0.

Vergeten

Boeve was kort in zijn commentaar. "Laten we blij zijn dat het niet nog erger is afgelopen. Verder vergeten we dit. Ik denk alweer aan de volgende wedstrijd, woensdag bij Vitesse." En Hiddink: "We wilden de zaak in 'no-time' beslissen. Dat is gelukt. Daarna verslapte de concentratie. Wel logisch."

In het tweede deel vermaakte de Eindhovense aanhang zich ook slechts met de komst van de twee Koreaanse nieuwelingen, Park en Lee. De eerste nam op rechts de rol van Rommedahl over, de tweede verving linksachter Heintze. De hand van Hiddink, voormalig bondscoach van Zuid-Korea, wordt ook op die manier duidelijk zichtbaar.

Bouma goed

Bouma, tot voor kort de eerste kandidaat voor de positie links in de verdediging, staat inmiddels sinds de winterstop centraal. De geblesseerde Hofland ontbreekt daar nog. Bouma speelt goed. Bij een eventuele evaluatie van zijn optreden dient wel te worden aangetekend dat van een serieuze test nog geen sprake is geweest.

Met NAC en Heerenveen krijgt PSV, niet meer actief op het internationale vlak, de komende tijd mogelijk wat meer tegenstand dan in de eerste duels van het nieuwe jaar. Voorlopig kan men bij de Eindhovenaren de conclusies trekken die aan het einde van het vorige al van toepassing waren. Kezman maakt de meeste doelpunten, Robben staat aan de vooravond van een internationale doorbraak. De rest oogt solide.

Worstelen voor lijfsbehoud

Zwolle gaat de komende maanden aan het worstelen voor lijfsbehoud. Dat wordt een hele klus, wat geen verrassing is. De meeste spelers kunnen slechts met hangen en wurgen mee op het hoogste niveau. Daarbij praat men over een selectie die tijdens de zomerstop nog duidelijk maakte de trainer die de promotie bewerkstelligde (Paul Krabbe) niet geschikt te achten voor de eredivisie.