MILAAN - Danilo di Luca heeft zondag voor het eerst in zijn loopbaan de Ronde van Italië gewonnen.

De positie van de 31-jarige Italiaanse wielrenner kwam in de door zijn landgenoot Alessandro Petacchi gewonnen slotrit naar Milaan niet meer in gevaar.

Dagzege

Petacchi, winnaar van de puntentrui, veroverde in Milaan zijn vijfde dagzege in deze Giro. De Italiaanse sprinter van Milram bewees dat hij nog niet afgeschreven mocht worden.

Voor de Ronde van Italië waren er bij de wielervolgers nogal wat twijfels over 'Ale-Jet', maar die nam hij de afgelopen drie weken overtuigend weg. Petacchi won zondag met overmacht.

Nummer twee Maximiliano Richeze uit Argentinië kon zijn voorwiel niet eens naast de fiets van Petacchi krijgen.

Schleck

In het eindklassement hield Di Luca 1.55 over op nummer twee Andy Schleck uit Luxemburg. Schleck won wel het jongerenklassement.

Luik

Winnaar Di Luca kan terugzien op een fantastische eerste helft van 2007. Na ere plaatsen in de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl (twee keer derde) won de kopman van Liquigas in april Luik-Bastenaken-Luik.

"Het kan niet veel beter meer", zei de winnaar van het roze. "Maar ik hou nog doelen open. Ik wil graag nog vier jaar op dit niveau doorgaan. De wereldtitel zou ik ook nog graag ooit eens binnenhalen", aldus de winnaar van de ProTour in 2005.