LONDEN - De supporters van Liverpool zijn de ergste supporters die er in Europa zijn. Dat is de conclusie van een rapport van de UEFA.

De gegevens zijn de afgelopen jaren verzameld door undercover-agenten. UEFA-voorzitter Michel Platini overhandigt het boekwerk dinsdag aan de Britse minister van Sport Richard Caborn.

"Welke andere fans stelen tickets van hun medesupporters en zelfs uit de handen van kinderen?", zei UEFA-woordvoerder William Gaillard zondag.

Sinds 2003 zijn er 25 incidenten met Liverpool-fans gerapporteerd.

Champions League

Ook tijdens de finale van de Champions League tegen AC Milan een paar weken geleden in Athene waren er problemen. Liverpool-supporters probeerden het stadion in te komen met valse tickets en zelfs zonder kaartjes, waardoor tientallen fans met geldige kaarten werden geweigerd.

De situatie liep uit de hand en de Griekse politie moest traangas en wapenstokken gebruiken.

Rapport

Liverpool heeft een eigen rapport overgedragen aan de Europese voetbalbond waarin de club kritiek uit op de veiligheidsmaatregelen voor de finale.

"Ze moeten zich maar afvragen waarom er alleen problemen waren met Liverpoolfans en niet met die van Milan", aldus Gaillard.

Uitgesloten

Liverpool werd in 1985 vijf jaar uitgesloten van Europees voetbal. Fans van de Engelse club werden verantwoordelijk gehouden voor de ramp in het Heizel-stadion in Brussel tijdens de Europese bekerfinale.

Een muur in het stadion viel om na een uitval van Liverpoolfans naar hun collega's van Juventus. Uiteindelijk kwamen 39, vooral Italiaanse, fans om het leven.