BASELGA DI PINE - Op de buitenbaan van Baselga di Piné hebben Marianne Timmer en Jochem Uytdehaage de weg naar de top teruggevonden. De piek is weliswaar nog lang niet bereikt, maar de prestaties tijdens de wereldbekerwedstrijden, zaterdag, zorgden voor opluchting bij beide schaatsers.

Uytdehaage, de onttroonde Europees- en wereldkampioen allround, kreeg in Baselga nog een laatste kans om zijn seizoen enige kleur te geven. De Utrechter benutte die mogelijkheid door de vijf kilometer op zijn naam te schrijven.

Timmer, die alleen op de NK afstanden succesvol was, zette in de Noord-Italiaanse plaats een streep onder een vervelende periode vol rechtzaken en matige prestaties.

De rijdster van SBL won donderdag een rechtszaak tegen haar voormalige coach Wopke de Vegt, waarna een last van haar schouders afviel. Dat was in Baselga te merken. Timmer zegevierde in de B-groep op de 1500 meter en bleek uiteindelijk - nadat de A-rijders hadden geschaatst - de snelste Nederlandse van de zaterdag. "Ik voel me bevrijd", sprak ze.

Buigen of barsten

Voor Uytdehaage was het in Baselga buigen of barsten. De TVM-rijder had vooraf besloten dat hij - indien hij niet tevreden was met zijn prestaties - een punt achter het seizoen zou zetten.

Op het snelle buitenijs van Baselga liet hij echter al zijn concurrenten achter zich. Uytdehaage bleef Bob de Jong bijna twee seconden voor (6.39,93 tegen 6.41,82). Carl Verheijen completeerde - zoals gebruikelijk op de vijf kilometer - het Nederlandse podium: 6.42,39.

Dat Nederlandse trio zal tijdens de WB-finale in Heerenveen samen met Gianni Romme en Ralf van der Rijst moeten bepalen wie naar de WK afstanden mag. Er zijn drie plekken. Verheijen en De Jong staan in het WB-klassement samen aan de leiding en hebben daarom de beste papieren.

Friesinger

Op de 1500 meter voor de vrouwen ging de zege naar Anni Friesinger (2.01,35). De Duitse schaatsster was ruim anderhalve seconde sneller dan Cindy Klassen uit Canada (2.02,70). De Amerikaanse Jennifer Rodriguez eindigde als derde.

Opgelucht

Beste Nederlandse was dus Timmer die, wanneer ze in de A-groep had geschaatst, als vijfde zou zijn geëindigd. Enkele dagen nadat het juridisch steekspel met haar voormalige coach succesvol was afgerond, voeltde Timmer zich bevrijd. "Ik ben heel opgelucht. Het gaf toch veel druk en stress. Nu kan ik me weer volledig op schaatsen richten."

Hard schaatsen

Zowel Timmer als Uytdehaage zijn nog niet zeker van een ticket voor de WK-afstanden (14-16 maart in Berlijn). "In ieder geval heb ik het Nederlandse publiek laten zien dat ik nog steeds hard kan schaatsen", zei Uytdehaage. En daarmee nam hij Timmer de woorden uit de mond.