SEOUL - Zonder echt groots te spelen heeft het Nederlands elftal zaterdagavond vrij eenvoudig met 2-0 gewonnen van Zuid-Korea. Beide teams speelden in Seoul met de wil om het oefenduel een aantrekkelijk aanzicht te geven. Dat lukte en bovendien gaf de sfeer in het stadion het treffen extra glans.


Foto: NU.nl/Matthijs van Dusseldorp l Sfeervol World Cup Stadion in Seoul

Ondanks het vriendschappelijke karakter van het duel was het World Cup Stadium zaterdagavond met 64.000 meest enthousiaste toeschouwers uitverkocht. Van enige vijandigheid richting het Nederlands elftal was geen sprake.

Bij het oplezen van de opstellingen ging er ook luid gejuich op bij de namen van de spelers van Oranje, al werden de Zuid-Koreanen - gecoacht door de Nederlander Pim Verbeek - nog veel hartstochtelijker ontvangen.

Populair

Het viel op dat Klaas-Jan Huntelaar - net als eerder deze week tijdens trainingen - de meest populaire voetballer van het Nederlands elftal bleek. Er hing in één van de Koreaanse vakken zelfs een spandoek met zijn beeltenis erop.

Van Basten had ervoor gekozen om te starten met Andwelé Slory als linksbuiten. De snelle aanvaller van Excelsior begon de wedstrijd goed; al in de eerste minuut kreeg hij een schietkans.

De toekomstige Feyenoorder schoot net naast. Daarna was zijn spel bij vlagen wat ongelukkig, maar hij was in de tijd dat hij speelde wel betrokken bij vrijwel alle gevaarlijke momenten van Oranje.

Slory

In de 29e minuut kreeg Slory een vrije schietkans, maar raakte hij de bal verkeerd. Een minuut later passeerde hij keeper Woon-Jea Lee, die hem tegen de grond werkte.

Rafael van der Vaart schoot de toegekende strafschop onberispelijk in: 1-0.

Mineur

Het debuut van Slory eindigde in mineur. In de 53e minuut stichtte hij met een snelle ren en een mooie passeerbeweging opnieuw gevaar.

Zijn opponent reageerde met een overtreding waar niet voor werd gefloten, waarna de vleugelspits zich geblesseerd moest laten vervangen door Dirk Kuijt.

Duel

Slory was niet de enige aanvaller die het eindsignaal niet ongeschonden haalde. De door FC Utrecht begeerde spits Jae-Jin Cho raakte gekwetst na een duel met Mario Melchiot.

Technisch directeur en trainer Foeke Booy sprak al voor de wedstrijd met de Zuid-Koreaan en zei goede hoop te hebben dat hij kiest voor Utrecht.

Geluk

Na de pauze werd Zuid-Korea, tot groot geluk van de fans, steeds sterker. Dat had ook te maken met het wisselbeleid van Van Basten. De bondscoach kondigde al voor de wedstrijd aan al zijn mogelijke wissels te gebruiken en hield zich aan zijn woord.

Ook Orlando Engelaar kreeg speelminuten en was daarmee naast Slory de tweede debutant van de avond.

Voorzet

Toch was het Oranje dat opnieuw scoorde. Melchiot - die na lange tijd weer een wedstrijd voor Nederland speelde - gaf een voorzet die door de ingevallen Dirk Kuijt net werd gemist.

Rafael van der Vaart had daarna alle vrijheid om de bal binnen te lopen en de eindstand op 2-0 te bepalen.

Van Basten

Marco van Basten toonde zich na de vriendschappelijke wedstrijd tevreden met het vertoonde spel van het Nederlands elftal.

"Ik vond het een interessante wedstrijd", aldus de bondscoach na het duel in Seoul. "Zeker in de eerste helft hebben we redelijk gespeeld en goede kansen afgedwongen. Ik denk dat we het naar alle tevredenheid hebben ingevuld. Het is toch een tegenstander die aanspreekt."