AMSTERDAM - Wekenlang voelde Nick Driebergen de pijn van het missen van de wereldkampioenschappen in Melbourne. Die teleurstelling leidde de Rijnsburgse zwemmer vrijdag naar een toptijd op de openingsdag van de nationale titelstrijd.

Met een Nederlands record én een olympische limiet nam hij op de 200 meter rugslag revanche voor zijn mislukte jacht naar een startbewijs voor de WK.

"Ik zat er toch wel mee dat ik de WK had gemist. Ik was er daarom op gebrand hier te laten zien dat ik het wel kan. Ook aan de mensen die aan mij twijfelden.

Het is echt gaaf dat het gelukt is. Ik ben bovendien de eerste Nederlandse man die op dit nummer onder de twee minuten zwemt. Toch leuk om later aan mijn kinderen te kunnen vertellen", jubelde de opgetogen Driebergen.

Nationaal record

Driebergen scherpte met een tijd van 1.59,26 het nationaal record aan dat sinds september 2000 met 2.00,06 in handen was van Klaas Erik Zwering.

De olympische limiet stond op 1.59,72. Hij moet nog wel vormbehoud tonen om volgende jaar werkelijk naar de Spelen in Peking te mogen.

Limiet

Driebergen kwam vorig jaar ook dicht in de buurt van een limiet voor de wereldtitelstrijd. Toch mocht hij niet mee naar Australië.

Technisch directeur Jacco Verhaeren vond het beter dat de rugslagspecialist in eigen land zou blijven trainen. Die inspanningen betaalden zich vrijdag uit.

Inhoud

Driebergen heeft zich de afgelopen maanden volledig op de 100 en 200 rugslag geconcentreerd. "De 50 rug is niet olympisch, dus ik moest meer aan mijn inhoud gaan werken.

In het verleden zwom ik tijdens de training nog wel eens borstcrawl, maar nu ben ik alleen nog maar met rugslag bezig. Dat heeft echt effect gehad."

Wennen

De zwemmer van het Nationaal Zweminstituut Amsterdam werkt sinds eind vorig jaar samen met Martin Truijens. Driebergen heeft wel even moeten wennen aan de vervanger van zijn coach Fedor Hes. "Ik heb van die trainerswissel een behoorlijke terugslag gehad.

Maar ik voel me nu super goed en ben blij met Martin. We kunnen elkaar de waarheid vertellen, dat werkt prettig", aldus Driebergen, die al een uitnodiging op zak had voor het pre-olympische trainingskamp van de Nederlandse ploeg later deze maand in Azië.

Van Aggele

Naast Driebergen zwom ook Robin van Aggele een limiet voor de Spelen volgend jaar in Peking. Met een tijd van 2.01,35 bleef hij op de 200 wisselslag net onder de vereiste tijd van 2.01,40.

"Een schitterende openingsdag van de NK", concludeerde Verhaeren na afloop tevreden. "Het is heel mooi dat een jongen als Nick zo'n stap kan maken."

VDH

Pieter van den Hoogenband, al in het bezit van een olympische limiet, maakte in Amsterdam zijn opwachting op de 50 meter vrij.

Hij won de sprint in 22,93. "De start was goed, maar daarna was het afraffelen. Het is voor mij vooral prettig in mijn voorbereiding op de Spelen weer eens een wedstrijdje te kunnen zwemmen."