SANKT GALLEN - De Nederlandse springruiters hebben vrijdag in Sankt Gallen een wedstrijd in de Super League gewonnen. Het was de eerste keer dat de equipe van bondscoach Rob Ehrens dit seizoen succesvol was, na twee keer in de achterhoede te zijn geëindigd.

In de Zwitserse plaats kon Ehrens eindelijk beschikken over zijn nagenoeg sterkste formatie.

Die bestond uit de combinaties Angelique Hoorn/Blauwendraad's O'Brien, Gerco Schröder/Eurocommerce Berlin, Vincent Voorn/Audi's Alpappilon Armanie en Albert Zoer/Okidoki. Ook in 1999 en 2004 won Nederland de landenwedstrijd in Sankt Gallen.

Blikvangers

Hoorn, recentelijk in Mierlo Nederlands kampioen geworden, en Schröder waren in Sankt Gallen de blikvangers.

Beiden bleven in twee manches zonder fouten. Zoer was in de tweede omloop ook foutloos, Voorn droeg bij aan de zege met een beperkt aantal strafpunten (5) in de eerste omloop.

Okidoki

Voor Zoer was het de eerste keer dat hij Okidoki in de zwaarste categorie uitbracht, sinds het dier is hersteld van een riskante ziekte.

In de eerste rondgang liep de combinatie, één van de besten ter wereld, nog tegen 16 strafpunten aan. Daarna was het tweetal weer als vanouds zonder missers.

Combinaties

Met Schröder/Berlin en Zoer/Okidoki had Oranje twee combinaties in de ring uit de ploeg die vorig jaar in Aken de wereldtitel veroverde. Jeroen Dubbeldam en Piet Raijmakers waren destijds ook van de partij.

Nederland steeg door de zege naar de derde plaats in het tussenklassement. Alleen de nummer acht (en laatst), nu Zweden, degradeert. Duitsland staat op de eerste plaats, Zwitserland is tweede.

Opgelucht

Schröder, evenals bij de WK in Duitsland de laatste starter, toonde zich naderhand opgelucht. "Door dit resultaat maken we een enorme sprong in het klassement.

Dat hadden we nodig. Voorlopig hoeven we ons geen zorgen meer te maken over degradatie. Nu is het zaak deze stijgende lijn vast te houden."