TERME DI COMANO - De Spanjaard Iban Mayo heeft vrijdag de negentiende etappe van de Ronde van Italië gewonnen. De renner van Saunier Duval arriveerde na 179 kilometer in de stromende regen solo in Terme di Comano.

Giovanni Visconti eindigde op ruim 40 seconden als tweede. Michael Rasmussen van de Rabobank finishte op een ruime minuut als vierde.

De roze leiderstrui blijft in bezit van de Italiaan Danilo di Luca. Hij arriveerde in het eerste peloton op meer dan drie minuten.

Zaterdag staat de individuele tijdrit over 43 kilometer van Bardolino naar Verona op het programma.

JAcht

Mayo ging op jacht naar de ritzege tijdens de afdaling van de eerste beklimming van de dag, zeventig kilometer voor het einde. Hij kreeg zijn landgenoot Alberto Losada mee.

Die liet hij tijdens de laatste beklimming op 20 kilometer van de streep achter om drijfnat solerend naar Terme di Comano te fietsen.

Groep

Achter hem verzamelde zich een kleine groep coureurs om het gat te dichten. Onder de jagers ook Michael Rasmussen. De achtervolgers lukte het niet de achterstand goed te maken.

Mayo had dit seizoen nog weinig indrukwekkends laten zien. De Spanjaard geldt als een goede klimmer en won etappes naar l'Alpe d'Huez in de Tour de France (2003) en de Dauphiné Libéré (2004).

In de Giro d'Italia zegevierde de 29-jarige Spanjaard nooit eerder. Mayo begon zijn profloopbaan in 2000 bij Euskaltel, maar verruilde die ploeg afgelopen winter voor Saunier Duval.

Die ploeg is in Italië uiterst succesvol. Voor Mayo haalden Leonardo Piepoli, Riccardo Ricco en Gilberto Simoni al etappezeges binnen. Dat gebeurde steeds in bergritten.

Zorgen

Danilo di Luca kende weinig zorgen op de laatste dag dat de renners bergen moesten beklimmen. De Italiaan heeft zaterdag een comfortabele voorsprong in de beslissende individuele tijdrit.

Luxemburger Andy Schleck staat op 2.24, landgenoot Gilberto Simoni op 2.28. Dat verschil moet de leidende Italiaan over 43 kilometer kunnen verdedigen.