ROOSENDAAL - In Roosendaal is het nog altijd feest om de terugkeer van Robert Maaskant als trainer/coach van RBC. Een garantie voor grootse voetbalprestaties is dit vooralsnog niet. FC Utrecht zegevierde vrijdagavond zonder best te spelen vrij gemakkelijk over Maaskants RBC, dat in eigen stadion nauwelijks kansen creëerde, laat staan benutte. De cijfers bleven te klein: -1.

In de 20e minuut kopte de Utrechtse spits Kuyt raak. Hij stond totaal vrij bij een hoekschop van Van den Berg. "Onbegrijpelijk dat we op achterstand komen door een cornerbal,'' mopperde na afloop Maaskant. "Zoiets mag nooit gebeuren.'' Negen minuten eerder had RBC al achter kunnen staan. De Fin Roiha knalde van 20 meter tegen de onderkant van de lat. De kleine doelman De Ron sloeg steil achterover, maar had het geluk dat de bal terugstuitte.

Financiën

In het matige duel op een slecht veld was FC Utrecht een klasse beter dan RBC. Kennelijk putte de club inspiratie uit de mogelijkheid dat er een redding uit de grote financiële nood in de maak is. Vastgoedmagnaat Evert Kroon zou hebben aangeboden stadion Galgenwaard te kopen voor 20 miljoen euro. Daarmee zouden de schulden (naar verluidt 21 miljoen) kunnen worden weggepoetst. Beklonken is de zaak echter nog niet. "Met de spelers proberen we de hectiek rond de club zoveel mogelijk buiten te sluiten,''vertelde trainer/coach Foeke Booy. "Dat is moeilijk, maar lukt soms toch aardig, zoals in deze wedstrijd.''

De spelersselectie ging vrijdag in Roosendaal voor drie winstpunten en veroverde die soepeltjes. Het elftal stond goed om het combinatiespel van de thuisclub op te vangen. Het kwam zelden verder dan de 16-meterlijn. Doelman Wapenaar moest de handen warm blazen. Schoten hoefde hij niet te pakken, behalve een van De Graaf. De andere knallen gingen (ver) naast of over. "Als we een kans krijgen, zoals Den Ouden er een kreeg pal voor rust, moeten we die wel benutten, anders kom je nooit ergens,'' zei Maaskant ten overvloede.

Verdienen

De aanval ontbeerde venijn en dreiging. Spits Vos ontbrak door een schorsing voor een rode kaart tegen De Graafschap dat vorige week wel werd verslagen. Zonder Vos drong RBC pas in de slotfase het strafschopgebied van FC Utrecht binnen. Den Ouden kon nog eens de gelijkmaker binnenschieten, maar hij richtte te hoog. "Zonde, want we hadden een klein gelijkspel verdiend,'' vond Maaskant. "Niet waar'', meende Booy, "wij verdienden de winst volkomen. Dit is mooi. We staan nu weer vijfde, we staan er weer bij.'