MADRID - Het Spaanse hooggerechtshof heeft oud-voorzitter Jesus Gil y Gil van Atletico Madrid vrijdag in Madrid tot 3,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Bovendien moet hij een boete van 16 miljoen euro betalen. Gil werd schuldig bevonden aan fraude en valsheid in geschrifte. Gil kan tegen het vonnis in beroep bij de Hoge Raad.

Zijn zoon Miquel Angel Gil werd veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf, clubdirecteur Enrique Cerezo tot één jaar cel. Daarnaast moet Gil (68) zijn aandelenpakket van Atletico Madrid aan het gerechtshof overhandigen. Het hof heeft een onderzoek ingelast naar de gang van zaken rond de beursgang van Atletico Madrid. De oud-voorzitter is eigenaar van 95 procent van alle aandelen.

Gil was zestien jaar voorzitter van Atletico Madrid. In april trad hij af, omdat hij geen publieke functies mocht bekleden. Kort daarvoor was hij als burgemeester van Marbella schuldig bevonden aan het gesjoemel met overheidsgelden.

Hij zou rond de 27 miljoen euro aan publieke middelen hebben onttrokken om onder meer Atletico te financieren. Gil kwam toen op borgtocht vrij na betaling van 700.000 euro.