ZURICH - Joseph S. Blatter is donderdag tijdens het 57e congres van de wereldvoetbalbond FIFA herkozen als voorzitter. De 71-jarige Zwitser kan daardoor tot 2011 in functie blijven. De herbenoeming was geen verrassing, aangezien er geen tegenkandidaten waren.

Blatter krijgt daardoor een derde ambtstermijn. In 1998 kreeg hij meer stemmen dan de Zweed Lennart Johansson en werd hij gekozen tot preses.

Vier jaar later kreeg Blatter van zijn collega's voldoende steun voor een tweede termijn. Destijds versloeg hij zijn Kameroense tegenkandidaat Issa Hayatou.

Vermogen

De Zwitser staat aan het hoofd van een zeer gezonde organisatie. Had de FIFA in 2003 nog 9,1 miljoen euro schuld, vier jaar later heeft de bond een positief vermogen van 456 miljoen euro. In de periode januari 2003 - januari 2007 bedroeg de omzet bijna 2 miljard euro.

Uit een uitgebreid mondiaal onderzoek is overigens gebleken dat wereldwijd ruim 270 miljoen mensen actief betrokken zijn bij het voetbal. Dat aantal staat gelijk aan 4 procent van de wereldpopulatie. Circa 265 miljoen spelen voetbal, daarnaast zijn er 5 miljoen coaches, scheidsrechters en andere officials.

Montenegro

Tevens werd tijdens de vergadering Montenegro begroet als 208e lid van de FIFA. Ook maakte de voetbalbond bekend dat het zich vanaf nu volledig conformeert aan de regels van het mondiale antidopingagentschap WADA.

Dat deed de FIFA door te bevestigen dat elke nationale bond, federatie of competitie in dopinggerelateerde zaken in beroep kan gaan bij het sporttribunaal CAS.

Daarmee is de FIFA de laatste olympische bond die zich volledig conformeert aan het WADA.