NEW YORK - De basketballers van de San Antonio Spurs hebben de finale van de NBA bereikt. De ploeg van de Nederlander Francisco Elson won de vijfde wedstrijd in de eindstrijd van de Western Conference met 109-84 van de Utah Jazz en besliste hiermee de best-of-seven series met 4-1.

De Spurs haalden de finale voor de derde keer in vijf seizoenen. De tegenstander komt uit de ontmoeting tussen de Detroit Pistons en Cleveland Cavaliers. De stand is daarin nu 2-2.

Tim Duncan en Tony Parker waren beiden topscorer bij de Spurs met 21 punten. Ook Elson was op dreef. Hij speelde ruim vijftien minuten mee en maakte daarin negen punten. De 31-jarige Elson kan zich als eerste Nederlander verzekeren van de titel in de NBA. Hij maakte vorig jaar zomer de overstap van de Denver Nuggets naar de Spurs.

Parker

Parker sprak na afloop van een echte teamprestatie. "We hebben uitstekend gespeeld, iedereen in de basis en van de bank, we scoorden allemaal. Ik denk dat we de wedstrijd in het eerste kwart hebben gewonnen. Na een goede start hebben we de voorsprong kunnen vasthouden", aldus Parker.

De Spurs wonnen de kampioensring eerder in 1999, 2003 en 2005. Vorig jaar was de halve finale van de Western Conference het eindstation. "Vorig seizoen was het moeilijk", stelde Duncan. "Maar het is geweldig dat we ons als team hebben kunnen herpakken en zo sterk zijn teruggekomen.