LAUSANNE - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaat onderzoeken of er in het verleden tijdens Olympische Spelen overtredingen zijn geweest van de anti-dopingwetgeving.

Dit gebeurt naar aanleiding van de uitlatingen van wielrenners van het vroegere Telekom over hun dopegebruik in het verleden.

Acht renners, onder wie de nog actieve sprinter Erik Zabel en voormalig Tourwinnaar Bjarne Riis, gaven de afgelopen week toe zich met epo te hebben ingelaten.

Artsen

Ook stelt het IOC een onderzoek in naar de activiteiten van de artsen aan de Universiteit van Freiburg, die Telekom-renners in het verleden hebben geholpen bij hun dopingpraktijken.

Voor het Internationaal Olympisch Comité heeft de bestrijding van het overtreden van de dopingregels topprioriteit.

"Het IOC vindt de uitlatingen van de laatste dagen teleurstellend en zorgwekkend en gaat zich daarom ook bezighouden met deze zaak. Het IOC wil weten of het ook van invloed is geweest op de resultaten tijdens de Olympische Spelen", laat de instantie in een reactie weten.

Brons

Christian Henn, een van de renners die toegaf epo te hebben gebruikt, won bij de Olympische Spelen in 1988 (Seoul) brons.

Een van de betrokken artsen uit Freiburg verklaarde afgelopen week dat hij in de periode 1980-1990 amateurwielrenners van dope te hebben voorzien. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij olympische ploegen.

ONderzoek

Het IOC gaf woensdag niet aan op wie het onderzoek zich speciaal richt. De commissie die het onderzoek gaat doen bestaat uit het Zwitserse IOC-lid Denis Oswald, voormalig polsstokhoogtopper Sergei Boebka en het Zweedse IOC-lid Gunilla Lindberg.

Ze zullen later rapporteren aan het dagelijks bestuur onder leiding van Jacques Rogge, de voorzitter van het IOC.