PARIJS - Aleksandr Vinokoerov mag dit jaar weer meedoen aan de Ronde van Frankrijk. Astana, de ploeg van de wielrenner uit Kazachstan, ontving woensdag een van de drie wildcards van de Tour-organisatie.

Ook het Franse Agritubel en het Engelse Barloworld mogen in juli deelnemen aan de Tour.

De andere achttien deelnemende ploegen, waaronder de Nederlandse Rabobankploeg, waren in december al zeker van deelname. In totaal zijn er nu 21 teams van 9 renners, waardoor op 7 juli in Londen in totaal 189 coureurs aan de start van de proloog verschijnen.

Favoriet

Vinokoerov, een van de favorieten voor de eindzege, miste de Tour vorig jaar omdat Astana zich terugtrok toen vijf renners uit de ploeg verdacht werden van doping.

ASO, de organisatie van de Tour, bleef bij het besluit de ProTourploeg Unibet.com niet uit te nodigen. Het is de enige ploeg uit de 'eredivisie' van het wielrennen die niet mag deelnemen. Reden is de bedrijfsaard van de hoofdsponsor, een gokbedrijf.

Reclame

Volgens de Franse wet is reclame voor buitenlandse gokfirma's verboden. Een protest van Europees Commissaris McCreevy (interne markt) tegen de uitsluiting van Unibet bleef zonder succes.

Manager Jacques Hanegraaf van de wielerploeg reageerde teleurgesteld, maar niet verrast. "Dit zagen we natuurlijk aankomen. Maar we laten het er niet bij zitten. We gaan zeker nog proberen iets te veranderen. Ik zeg niet wat, daarover doen we nog geen mededelingen.

Hoe groot de kans is dat we alsnog de Tour rijden? Geen idee. De organisator is in elk geval erg halsstarrig."

Uitgesloten

Unibet.com werd dit voorjaar ook al uitgesloten van deelname aan de wedstrijden die in Frankrijk en België worden georganiseerd door ASO. Daaronder grote klassiekers als Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik.

De verkiezing van Barloworld, een Continental Team (eerste divisie van het wielrennen), is verrassend. De ploeg nam nog nooit deel aan de Tour. In de Europese hiërarchie van de Continental Teams staat Barloworld momenteel tweede, achter het Continental Team van Rabobank.

Ploegen

Agritubel, uit dezelfde klasse, werd als extra Franse ploeg toegevoegd. De deelnemende ploegen voor de Ronde van Frankrijk van 2007:

Rabobank (Nederland), Gerolsteiner, T-Mobile (Duitsland), Predictor-Lotto, Quick-Step (België), Team CSC (Denemarken), Caisse d'Epargne, Euskaltel-Euskadi, Saunier Duval-Prodir (Spanje), Discovery Channel (Verenigde Staten), AG2R Prévoyance, Bouygues Telecom, Cofidis, Crédit Agricole, Française des Jeux, Agritubel (Frankrijk), Lampre-Fondital, Liquigas, Team Milram (Italië), Team Barloworld (Engeland), Astana (Zwitserland).